Cena za dovolenou

23. červen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Cítíte se před dovolenou jako hadr na holi? Pár dnů volna musíte naplánovat, zajistit zalévání květin případně hlídání domácích mazlíčků, nakoupit vše potřebné a hlavně zorganizovat svou nepřítomnost v práci. Za dovolenou zaplatíme vysokou cenu.

0:00
/
0:00

Docela by mě zajímalo, kdo vymyslel dovolenou. Jak to mám udělat a nezhroutit se. Podobné úvahy mne napadaly minulý týden. Dovolená - jazykovědci a konzervativci mi jistě odpustí - vůbec není synonymem pro odpočinek. Než si jí totiž vezmete, znamená to, že vypustíte duši. Aby si člověk mohl užívat čtrnácti dnů volna, musí udělat kvanta práce předem a děsí se, že po návratu už z práce nikdy neodejde.

Já vím, o čem mluvím. Mám dovolenou. Tyto řádky jsem psala před týdnem. Teď jsem stovky kilometrů od Ostravy a užívám si sluníčka. Nebudu popisovat, jak jsem se cítila předtím. Přece jen - poznámku určitě poslouchají i mí šéfové a uznejte, dráždit hada bosou nohou se nevyplácí.

Do návratu mi zbývá už jen týden a začínám pociťovat první chvění v žaludku. Kolik budu mít nepřečtených e-mailů? Sto? Dvě stě? Jak dlouho mi bude trvat, než si je pročtu? Než zjistím, co se v uplynulých dělo? No, hrůza!

A tak mám návrh: zkraťme pracovní dobu na čtyři dny v týdnu a zrušme dovolené. Mé žaludeční vředy to jistě uvítají.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.