Česko - země čajoven

31. květen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

My Češi prý stále více objevujeme tradici pití čaje. Včerejší agenturní zdroje dokonce uvádějí, že takzvané čajovny, které se v tuzemsku v posledních letech rozmáhají, jsou specialitou, který nemá v Evropě obdoby. Dnes je Česko dnes dokonce zemí s největší koncentrací čajoven na světě.

0:00
/
0:00

Ani nevíte, jakou mi informace o novodobém českém fenoménu udělala radost. Pokud mě paměť nemýlí, doposud naše země obsazovala přední příčky tabulek především v pití piva. Příliš velkým příznivcem tohoto zlatavého mohu nejsem, ale dobrý čaj si dám při každé vhodné příležitosti.

Sama jsem si dobře všimla, že čajovny v posledních letech nejen v našem regionu rostou jako houby po dešti. Čajovny dnes najdete dokonce i v menších obcích. Nejen čajem jsou ovšem takové svatostátky kvalitního tee živy. Češi jsou národem družným, a tak se často v podobných místech scházejí jenom proto aby byli spolu, vedli řeči o čekmoliv a prostě si užívali klidu a jedinečné atmosféry.

Já osobně si navíc myslím, že taková čajovna je přímo skvělým místem pro teenagery. Docela nedávno jsem se svým dorůstajícím potomkem také do jedné vyrazila. A byla jsem náramně překvapená - nejen bohatou nabídkou kvalitních a ne zas tak drahých čajů, ale také moc příjemnou atmosférou, spoustou zajímavé všudeležící literatury a také hudbou, která se tam hrála. Dostalo se mi ponaučení, že minikoncerty různých hudebních formací a sólistů tady nejsou žádnou výjimkou. K tomu je třeba přičíst občasné přednášky na různá více nebo méně aktuální témata, promítání diapozitivů a filmů ze zajímavých cest a také výstavy nadějných fotografů-amatérů.

No řekněte, není taková čajovna skvělým místem pro ty, kteří se nechtějí poflakovat bez užitku po ulicích?!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.