Chléb a hry

10. duben 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dnes si zase, milý čtenáři, otevřu slovník, ale trochu jiný, než do kterého jsem nahlížel v posledních sobotách. Je to obyčejný slovník spisovného jazyka českého, dílo, které nám uchovává slovní zásobu naší mateřštiny. Otevřel jsem si jej zcela záměrně na hesle ARÉNA.

Pod číslem jedna, tedy jako hlavní význame, můžeme číst, že jde o místo v římském cirku posypané pískem a určené k zápasu, obecně také zápasiště vůbec. V pořadí druhý význam je spojen s cirkusem a je to ono kruhové místo, na kterém se koná představení. Arény dnes kolem nás rostou jako houby po dešti. Pomineme-li tu, která má v Ostravě své místo již delší dobu, tedy komorní divadelní scénu v centru města a do těchto nových souvislostí nespadá, pak nám v jedné městské čtvrti dorostla ČEZ aréna, v Praze byla s velkou pompou otevřena Sazka aréna a již nějaký čas můžeme také v hlavní městě navštěvovat T-mobile arénu. Co nám aktuální volba tohoto starého názvu říká? Především v tom já osobně čtu snahy majitelů upoutat pozornost na onu druhou stranu výroku slavné římského satirika Juvenalia chléb a hry. Především hry je potřeba dát lidu, aby nedbal nedostatku chleba. I tento chléb je ovšem potřeba číst v přeneseném významu, třeba také jako starost o věci veřejné. Především onu herní stránku jednoznačně podporuje stylizace reklamních spotů a billboardů, které mluví, v případě Sazka arény o novém chrámu zasvěceném hrám, zápas gladiátorů proměňujících se v hokejisty je jen úlitbou blížícímu se datu světového šampionátu. My, samozřejmě, poučeni historií, víme jak římská říše skončila, s barbary jako gladiátory si nejprve zahrávala v arénách, ti však jejich rozpadající se, přežitý a dekadentní společenský systém, i s jeho kulturou, roznesli na kopytech svých neosedlaných koní. Ano, historické paralely velmi často kulhají, to ovšem neznamená, že bychom jim nemuseli věnovat pozornost. Naši aktuální barbaři, a chápu toto slovo v původním, nehanlivém slova smyslu, tedy cizinec, čekají u východních bran nové evropské říše. Nedoporučoval bych používat je pouze jako gladiátory v novodobých arénách, je totiž teprve 1198 den třetího milénia.

autor: Miroslav Zelinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.