Chyť si svoji celebritu!

5. duben 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Přiznejme si to. Každý z nás, bez rozdílu pohlaví a věku, s vysokoškolským diplomem či bez něj, se občas rád podívá na stránky bulvárního magazínu. A kdo říká, že ne, tak ten to dělá dvojnásob rád. A tajně.

0:00
/
0:00

Jako redaktorka pracuji s informacemi. Musím mít přehled, co se kde děje. A tak při brouzdání nejrůznějšími internetovými stránkami pravidelně otvírám i ty s nálepkou "bulvár". Jeden nikdy neví, kdo se mu dostane před mikrofon. A tak není na škodu vybavit se i tímto, přiznávám, že poněkud pochybným zdrojem informací.

Často kroutím hlavou nad senzačními titulky, které ani za mák nevystihují podstatu toho, co je napsáno pod nimi. Dojímají mě také ony zaručené zdroje, které s prominutím vyzvoní i to, co neví. Ale to je odvěký problém bulváru a ten ani nechci teď řešit.

Nedávno se na internetových stránkách jednoho nejmenovaného bulvárního časopisu objevila nová rubrika: Chyť si svoji celebritu. Docela mě ten název zaujal, a tak jsem si ji otevřela. Hleděly na mě dvě tváře, jedna patřící domnělé celebritě a vedle ní kulatá tvář hrdě se tvářící puberťačky. Pod tím nápis: Camky ulovila Vladka. Nejen že se s tímto vyvoleným vyfotila, ale připojila i doušku, kde a kdy jej ulovila a jak je Vladko přirozený a fajn. A pak následovaly další úlovky dalších puberťáků a jejich krátké hodnotící komentáře.

Hned jsem si vzpomněla, jak jsme byli v létě s manželem v Českém Krumlově a na vyhlídkové věži jsme narazili na dva muže v bílých upnutých kalhotách a v oranžových tričkách. Jeden z nich měl krásné, černé vlnité vlasy. Nebyli nápadní jen svým vzhledem, ale hlavně svým chováním. Ten černovlasý (tipovali jsme ho na Itala), teatrálně předváděl, jak ho jímá při pohledu dolů ukrutná závrať. Smáli jsme se tomu afektovanému chování.

Uplynuly asi dva měsíce a nám při sledování televize trochu ztuhnul úsměv. Ten směšný "Ital" byl Vladko z Vyvolených. Teď si říkám, že kdybych se s ním tenkrát vyfotila, mohla jsem se na internetu pěkně pochlubit, že jsem i já ulovila Vladka. Naštěstí nejsem puberťačka posedlá lovením takzvaných celebrit. A navíc vím, že lidé, kteří něco skutečně umí, znají nebo dokážou a mohli by se stát opravdovými lidskými celebritami, jsou vlastně docela nenápadní. A tak je téměř najdete na stránkách bulvárních časopisů v rubrice Chyť si svoji celebritu. Naštěstí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.