Cizinci bez práce

17. březen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Něco přes čtyřicet dnů zbývá do rozšíření Evropské unie. Součástí této společnosti se stane také Česká republika, která si slibuje celou řadu výhod. Například postupné snižování nezaměstnanosti, volný pracovní trh a celou řadu dalších příležitostí. Málokdo si ale uvědomuje, že zmiňovaný pracovní trh se otevírá ne jedním, ale oběma směry. Co to může znamenat?

Je to super. Třeba v Německu přijdu za pár let o práci a budu dostávat jejich sociální podporu. Anebo v Nizozemsku. Anebo v Itálii, říká si obyčejný našinec. Jenže to samé si může říkat například Polák nebo Slovák o České republice. Anebo Ital. I oni se stanou, pokud budou u nás pracovat, součástí sociálního systému a získají nárok na podporu v nezaměstnanosti, na rodičovský příspěvek i třeba porodné.

Jistěže platí přesně daná pravidla. Tak například že za poslední tři roky pracoval v zemích unie alespoň 12 měsíců. Kdekoliv. Tam kde o zaměstnání přijde, zajde na pracovní úřad. Pokud si trochu zakalkulujeme a zaspekulujeme, tak třeba slovenský otec rodiny může při ztrátě místa u nás na sociálních dávkách docela vydělat. Počítají se totiž i ostatní členové rodiny, jako by žili u nás.

Nezaměstnaných je v České republice více než 570 tisíc a navíc se po prvním máji tento trh ještě více otevře. Lidé mohou z úřadů práce odcházet do ciziny, ale mohou také přicházet. Z libovolné světové strany. A mohou tak docela míchat kartami ekonomickými, sociálními i přísně regionálními.

Nechceme být proroky, to vůbec ne. Jenom jako by našince stále zaráželo, co že to v tom referendu vlastně prošlo. Že státní hranice skutečně mizí a problémy polské Ratiboře už budou mnohem více "naše problémy" než "jejich problémy". Nevím, co by mohlo ještě více srazit na kolena trh práce na severu Moravy a ve Slezsku. I když před lety jsme také nevěřili, že padne hranice 100 tisíc nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji. A kde jsme dnes.

Takže uvidíme. Nasazujeme si klobouky a jedeme z kopce s neznámým klesáním!

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.