Člověka potěší

7. duben 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nejen lidé, ale i obrazy mají své příběhy. A vydat se po jejich stopách kolikrát vydá na dobrodružný román. Za vše hovoří právě odhalovaný příběh jedinečného obrazu proslulého malíře, který je v těchto dnech k vidění v ostravském Domě umění. Spolu se stovkami zájemců se na něj byla také už několikrát podívat Naďa Čvančarová.


0:00
/
0:00

Člověka potěší, když ví, že místo, ve kterém žije, zaujme někoho slavného. Například umělce, který ho zvěční ve svém díle. A přesně to je případ Ostravy a obrazu světoznámého rakouského malíře Oskara Kokoschky. Už to, že v roce 1937 do Ostravy mistr štětce přijel, byla pocta. Navíc mu ale padla do oka řeka Odra a kus Moravské Ostravy, takže ji zachytil hned na dvou obrazech, o kterých se ví. Pozoruhodné na tom všem je, že první obraz je znám pouze z reprodukce a druhý – s názvem Moravská Ostrava římská dvě – je v Ostravě vystaven právě teď! Poprvé po více než sedmdesáti letech. U Ostravanů vzbudilo vystavení obrazu také díky soutěži Galerie výtvarného umění zvědavost a zájem. Jejich svědectví a vzpomínky přinášejí stále nové poznatky o tom, jak obraz vznikal a kde ho Kokoschka maloval. Nejpřekvapivější informace získala galerie od paní Rennerové, rozené Fričové. Jde pravděpodobně o poslední žijící pamětnici, které bylo v době vzniku obrazu deset let. Byla dcerou ředitele dolu Anselm, který obýval s celou rodinou závodní vilu na kopci Landek. A právě tato rodina Kokoschku hostila a právě na její zahradě, tehdy krásně opečovávané a vzrostlé, z Landeku Ostravu maloval. Vzpomíná paní Rennerová. A dále tvrdí, že právě ji slavný malíř taky maloval. Na obraze Ostravy totiž v popředí figuruje postava, o které se doposud myslelo, že jde o Kokoschkovu budoucí ženu, která jej na cestách provázela. Věřím tomu, říká na to ředitel ostravské galerie Jiří Jůza. A aby překvapení nebrala konce, je pamětnice paní Rennerová přesvědčena o tom, že Kokoschka namaloval v Ostravě celkem obrazy tři! Tak už je tedy něco! Na to ředitel galerie Jiří Jůza sice krčí rameny, ale říká – pokud třetí obraz někde existuje – sem s ním! Každopádně – vystavení obrazu v Ostravě vyneslo na světlo světa celý pozoruhodný příběh, který možná bude mít další pokračování. A zájem o obraz potěšit natolik i jeho majitele – soukromého sběratele ze Švýcarska – že se rozhodl jej ponechat v Domě umění ještě celý další rok. Obraz Oskara Kokoschky je tedy v Ostravě, doufám, na správném místě. Běžte se na něj podívat. Stojí to za to!

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.