Co je psáno...

5. březen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jak už všichni dobře víme, odboráři v tomto týdnu ustoupili ze svých plánů na velkou dopravní stávku. Včera se měly zastavit vlaky, autobusy i tramvaje. V poznámce Martina Knitla se k této události vrátíme z úplně jiného pohledu. Ukážeme vám, jak dokonale funguje předávání informací mezi lidmi.

0:00
/
0:00

Když ještě vůbec nebylo jasné, zda stávka bude nebo nebude, ptal jsem se v Ostravě kolemjdoucích, co na to říkají. No co by, stávka přece bude, je to tam napsané, řekla mi bodrá padesátnice, která právě vystála frontu u pokladny v obchodě. Na otázku kde je co napsané, řekla stručně: No, na ceduli v tom autobusu. V tu chvíli jsem ještě netušil, jak zásadní roli tato cedule sehraje. Ostravský dopravní podnik totiž ohlásil informační kampaň pro cestující. Mělo to být varování před problémy, ale v textu se jasně psalo toto: Na čtvrtek 4. března je potvrzeno konání celorepublikové stávky pracovníků v dopravě. Jasná věta, jasné sdělení. Jenže v tu chvíli žádná stávka potvrzena nebyla. Vždyť si vzpomeňte. Odboroví bosové v Praze obratně kličkovali a nikdy neřekli jasné ANO a jasné NE. To bylo ale na Ostravu asi moc složité a tak tady stávku prostě oznámili definitivně a basta! Informační tsunami fungovalo systémem - já řeknu sousedovi a ten zase svému známému. A tak se v krátké době Ostrava se stávkou skutečně smířila. Když předevčírem ve dvě hodiny odpoledne odbory tuto protestní akci nakonec odpískaly, cedulky ve všech vozech hromadné dopravy musely jít zákonitě do koše. Jejich masivní dopad jsem ale pocítil dokonce až v Opavě, druhého dne ráno. Jedna paní říkala na nádraží druhé: To je dobře, že dnes jedou ty vlaky, že? A ta druhá na to: Proč by tady nejely? No, protože měla být stávka, nechápala ta první. Druhá z dam pak zřetelně prohlásila: Ale ta stávka měla být jenom v Ostravě. Bylo to tam na ceduli! Nepodceňujme, prosím, schopnost pouličního lidu šířit informace rychlostí blesku. Dávejme pozor, co na trolejbusy vlastně lepíme. Tak trochu se bojím, co by cestující četli, kdyby se třeba organizovalo nějaké protiteroristické cvičení. V každém případě Ostrava by jistě byla zase o krok dál, protože na nějaké filozofování není čas.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.