Co s opavským divadlem?

13. duben 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Opavští radní mají na čele další vrásku. Po odchodu Sylvy Gapkové se jim nedaří sehnat nového ředitele Slezského divadla. Chtějí, aby to byl manažer schopný ukočírovat kolos s nemalým rozpočtem. Výběrové řízení je zatím rozpačité, a tak se ohlížejí už i za hranicemi republiky. Není ale problém v tom, jak vlastně Slezské divadlo funguje?

0:00
/
0:00

Zatím se prostě nikdo nenašel. Nikdo, kdo by dokázal vyjít s divadelními penězi, choval se co nejekonomičtěji a ještě plnil roli statutárních prken, co znamenají svět. Radním už je naše země malá, a tak se poohlížejí i na Slovensku. To by v tom byl čert, aby to někdo nevzal, bubnují konšelé nervózně prsty o hranu stolu. Je to možná ideální chvilka k, řekněme, poněkud kacířským úvahám. Alespoň ve vztahu k tradici opavského kulturního svatostánku. Třeba se pletu, ale jednoduchá matematika ukazuje následující...

Jestliže je v divadle tak málo herců, že ti stávající nevědí, ze které hry do které skočit dříve, a jestliže divadlo potřebuje peníze na přespolní celebrity, zbývá podivné řešení - vydělávat finance častějšími a častějšími výjezdy do jiných měst. Pokud se nad tím zamyslíme, je to tak trochu kocourkov. Proč tedy rovnou stálé činoherní, operní a baletní útvary nezrušit a neprovozovat, pochopitelně ekonomicky a statutárně, pouhé využití budovy? Mám za to, že by z toho zdejší milovníci opon a děkovaček získali ještě více. Navíc podobné projekty nejsou výjimkou a jsou města, kde úspěšně fungují. Nevýhodou je pochopitelně nejistota samotných herců, ale podívám-li se kolem sebe, živnostníků je v této branži dost a dost. Neříkám, že je to spása pro Slezské divadlo převalující v dlani každou korunu rok od roku zoufaleji, ale za úvahu to určitě stojí. A třeba bychom se divili, jak by se divadelní dramaturgie provětrala! A že by to nemuselo být vůbec drahé.

Budova Slezského divadla je chloubou města Opavy. Přál bych si, aby platila podobná idyla i uvnitř v kancelářích, ať už se toho dosáhne jakkoliv. Pokud se ovšem najde statečný muž nebo žena s neochvějným podpisem na ředitelské smlouvě.

autor: mrk
Spustit audio