Colours of Ostrava opět nabídne velká jména

28. březen 2009

Colours of Ostrava i letos představí hvězdy světové hudby. Bude mezi nimi například rocková legenda David Byrne nebo britský skladatel Michael Nyman se svým bandem. Přehlídka se bude v moravskoslezské metropoli letos konat již poosmé.

Spektrum hudebních stylů, které letos festival návštěvníkům nabídne, bude snad ještě pestřejší než v předchozích ročnících. Kromě world music, rockové a taneční hudby se v programu objeví i přesahy do vážné hudby či jazzu.

"Budeme zahajovat skladatelem vážné a filmové hudby věhlasným Michaelem Nymanem z Velké Británie, který přijede se svým orchestrem. Úplně poprvé se ve východní Evropě objeví Jamie Cullum, o kterém se říká, že to je Frank Sinatra 21. století," říká ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Z oblasti elektronické hudby bude k největším hvězdám letošních Colours patřit slavné newyorské duo Thievery Corporation, které vystoupí posílené o téměř 20 doprovodných muzikantů. Jejich hudba mixuje trip hop, acid jazz i etnickou hudbu, jejich texty mají často politický obsah.

Hvězdou sestavu z Afriky reprezentuje především Johnny Clegg, hvězda jihoafrické hudby. Z Guineje přijede dvanáctičlenný soubor Sewa Kan v čele s Mamady Keitou, nejslavnějším hráčem na djembé v africké historii.

Z českých kapel a zpěváků jsou zatím v programu například Eternal Seekers s Lenkou Dusilovou, Tata Bojs, David Koller, Dub-o-net, Švihadlo, Věra Špinarová, Monika Načeva, Michal Pavlíček, DJ Five, Boo či Mňága a Žďorp.

Vedle hudby má letos ve festivalovém programu významné místo i scéna divadelní. Její největší hvězdou bude podle dramaturga divadelní části festivalu Jiřího Moravčíka pražské Divadlo Sklep.

"Letos si pro Colours of Ostrava speciální Besídku připravilo Divadlo Sklep, které samo projevilo velký zájem na festivalu vystoupit s tím, že samo dalo nabídku, že speciálně připraví devadesátiminutové představení," upřesnil Moravčík.

Kromě divadel se v doprovodném programu festivalu objeví i nejrůznější workshopy, diskuse a filmové projekce. Program Colours of Ostrava se kromě tradičních dvou festivalových areálů na Černé louce a Slezskoostravském hradě rozprostře po celém centru Ostravy, od evangelického kostela, přes náměstí až po kluby Templ či Fabric.

Osmý ročník festivalu Colours of Ostrava bude probíhat od 9. do 12. července. Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro. Cena je do 31. března 760 korun, na místě bude cena čtyřdenní vstupenky 1300 korun. Informace o festivalu a jeho programu jsou uvedeny na www.colours.cz.

autoři: tif , Jiří Slavičínský
Spustit audio

Více z pořadu