Cvičením SMS ke spirální stabilizaci páteře

9. březen 2014

Víte, co je to spirální stabilizace páteře? Zjednodušeně řečeno, je to cvičení s použitím speciální gumy, které jsme vám v naší pravidelné nedělní rubrice Cvičte s námi! představili už minule. A pokračovat v tom budeme i teď.

Metoda SMS se vyvíjí už 30 let. Používají ji stovky terapeutů a cvičitelů v Čechách, na Slovensku a v Německu. Slaví úspěchy v léčbě i v prevenci a v kondičním cvičení. Díky němu je možné nechirurgicky léčit různé poruchy páteře (skoliózy, výhřezy plotének, blokády atd.).

Pomáhá předcházet poruchám páteře dostatečnou regenerací. Při správném provádění dochází k uvolnění jednotlivých obratlů páteře díky „prodloužení“ páteře ve svislé ose. Cviky jsou svým charakterem komplexní a rozvíjejí pohyblivost a stabilitu celého těla, protože je páteř hlavním nosným pilířem celého těla.

A to není vše. Cvičením se také protahují a uvolňují svaly s tendencí ke zkrácení a napětí (např. dlouhý sval zad) a posilují se svaly ochablé (např. mezilopatkové, břišní a hýžďové svaly).

Cvičení je vhodné pro každého

Obrázek 2

Pohyb se provádí v pomalém tempu a používá se speciální gumový expander (guma s úchyty), který umožňuje maximální volnost pohybu. Na cvičení nepotřebujete žádnou obuv, cvičí se pouze v ponožkách, posilujete tím i klenbu nohou.

Ivana Šuláková vás zve do Sanatorií Klimkovice, kde teď veřejnosti tuto unikátní léčebnou cvičební metodu nabízejí při veřejných kurzech.


Popisky k obrázkům

Obrázek 1:
Na fotografii vidíte přesné zobrazení jednotlivých etap cviku včetně nákresu, kterou část zad cvičením právě protahujete. Při cvičení nezapomeňte na správné dýchání: začínáme nádechem a končíme výdechem.
Obrázek 2:
Na obrázku vidíte rekapitulaci předchozího cviku s tím, že tento ukazuje cvik prováděný v sedě. Vhodný je především pro ty, kteří absolvovali například operaci kyčelního nebo kolenního kloubu a je ro ně tedy problematické stání při cvičení.
Obrázek 3:
Detailní pohled na průběh prováděného cviku s vyobrazením svalových partií, které při cvičení zapojujeme do pohybu.

Obrázek 3


Fotografie a obrázky jsme se souhlasem vlastníka autorských práv použili z publikace Zdravá záda.

autor: š.iva
Spustit audio