Dálnice na zkoušku

26. listopad 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Tak jsme se přeci jen dočkali! Ostrava se po letech dohadování, odkládání a budování přeci jen stala součástí tuzemské dálniční sítě. Stalo se tak včera a tento památný den si pro svou poznámku vybrala také Ivana Šuláková.

0:00
/
0:00

S mou redakční kolegyní jsme se shodly v tom, že příběh budování dálničního propojení Praha-Ostrava provází takřka celou naši novinářskou kariéru. Pamatujeme si jej ještě ve stadiu myšlenky, pozdějšího projektu, několikerého poklepávání politiků na základní kámen i postupného otevírání jednotlivých dálničních úseků. Včerejškem se konečně takzvaná "Dé čtyřicet sedmička" stala "Dé jedničkou" a na cestě do Prahy už proto nemusíte brázdit okresní silnice.

Většina řidičů se tohoto památného dne nemohla dočkat. Možná k nim patří i jeden jednatřicetiletý Ind ve svém Volvu. Jízdu po právě dokončené D1 si vyzkoušel už v úterý těsně před půlnocí. Vjel v protisměru na ještě nezprovozněný nový úsek, prosvištěl padesátimetrovým plátěným stanem připraveným na středeční slavnostní otevření a nakonec skončil v poli. Řidič se teď brání argumentem, že jej navigovala GPS, takže za nic nemůže. Policisté tuto kuriozitu jako nehodu nešetří, protože dálnice ještě nebyla v provozu a nepodléhala tedy pravidlům silničního provozu. Jen se teď ani nepokouším domyslet, jak by stejná situace vypadala o pár hodin později, kdy už byly v dálničním stanu desítky stavbařů, politiků i novinářů. Asi by na jaře nebyly volby a dnes by nevyšly noviny.

autor: š.iva
Spustit audio