Darujte krev

9. prosinec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pozitivní motivace - to jsou dvě slova, která mě včera napadla při natáčení akce Daruj krev s Českým rozhlasem. Pod náporem špatného svědomí jsem se rozhodla, že si i já nechám pustit žilou. Ve finále jsem zjistila, jak je to vlastně výhodné.

0:00
/
0:00

Dostala jsem snídani - před darováním musíte na rozdíl od běžného odběru pro čistě lékařské účely být sytí. Za svou krev jsem žádné peníze nechtěla. Ani by mě to nenapadlo, souhlasím s lidmi, se kterými jsem včera v ostravském krevním centru mluvila, nikdo z nás nikdy neví, jestli někdy nebude potřebovat transfúzi. Přesto mě česká medicína bohatě obdarovala - jako žena jsem dostala železo, přece jen krev ztrácím pravidelně, měsíční zásobu vitamínu, kávu a jahodový perník. Dokonce mi chtěli proplatit cestu a dát razítko na lejstro pro dvoutisícový odpočet z mého ročního daňového zúčtování. No řekněte, darovat krev se vyplatí, pokud na vás ovšem nejdou mdloby.

Dozvěděla jsem se ještě jednu zajímavou věc. Některé lidi vedou k darování krve jiné důvody. Zdarma se totiž dozvědí, jestli nejsou HIV pozitivní nebo zda nemají rozličné pohlavní nemoci. Pokud po odběru svou nejistotu přiznají v anonymním dotazníku, s jejich tělní tekutinou zdravotníci už nepracují a putuje do koše. Přesto stojí krevní centra nemalé peníze.

Co k tomu dodat? Když si budete chtít třeba před výplatou přilepšit, darujte krev, někomu tím určitě pomůžete. Nebudete-li si jisti svým zdravím, obraťte se na lékaře nebo na nějaké z anonymních center, která testují HIV, ušetříte tím české medicíně peníze a nikomu neohrozíte život.

autor: mik
Spustit audio