Díky, pejskaři!

1. únor 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Letošní zima je opravdovou zimou jako z Ladových obrázků. Někomu to vyhovuje, jiný zase řekne, že už toho bylo dost. V poznámce se pokusíme najít zimní poetiku i tam, kde zřejmě vůbec není.

0:00
/
0:00

Když byly kolem nás ještě hromady kyprého čerstvého sněhu, to byla pane věc. Silničáři a řidiči sice mleli z posledního, ale procházka centrem města si v ničem nezadala s romantickým pohlazením oka někde v Krkonoších nebo uprostřed hlubokých Jeseníků. I pejskař dojemně zíral na bílou nádheru, když schoval igelitový sáček a výtvor svého miláčka jen tak zahrábnul botou do sněhu. Podobně romantických okamžiků byly bezesporu stovky a tisíce, protože jak jinak si vysvětlit tu spoušť, která teď vychází najevo úplně všude. Ledové zmrazky jsou poseté křivolakými útvary, sublimující sníh odkrývá jedno tajemství za druhým a chodče drahý, kličkuj, pátrej a střez se nehody! Dovedete si představit, jak je asi manažerovi, kterému poklad na podrážce pomalu taje někde na poradě s generálním ředitelem? A co koberce v předsíních nebo interiéry automobilů? Někde jsem teď viděl obrázek zmrzlého hmyzu, který takto zakonzervován vydržel stovky tisíc let. Že by se nedbalí pejskomilci naopak zcela zodpovědně snažili zachovat poselství našim potomkům v roce 20 146? Třeba by ocenili takovou aromatickou hroudičku.

Přiznám se, že v tomto směru je mi budoucnost zcela lhostejná. Našlapal jsem doma na schody několik desítek obtisků, před kterými bylo nutné zakleknout, zacpat nos a drhnout do úmoru. Pytlík prostě patří do kapsy stejně jako vodítko do ruky. A je opravdu velkou škodou vyplňovat rýhy v podrážkách čímsi, co se sněhem opravdu nesouvisí. Možná, že oko akademického malíře či fotografa by vymyslelo originální zátiší, ale dost možná že by i akademik změnil názor, kdyby ... no však tušíte, protože i malíři mají boty.

Hledání poetiky je tedy neúspěšné. I to je ale osud poznámek.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.