Divadelní Festival Bez Hranic se propojí s Dream Factory

2. červen 2012

Milovníci divadla budou mít příští týden žně. Hned dva velké divadelní festivaly se budou odehrávat na severu Moravy a Slezska. V Ostravě mladý, progresivní Dream Factory a v Těšíně už takřka legendární Festival Bez hranic.

Něco přes 30 kilometrů dělí Ostravu a Těšín. Díky divadlu ale budou mít k sobě příští týden mnohem blíž. Zatímco Festival Bez hranic začne v Těšíně ve čtvrtek, Dream Factory startuje v Ostravě už v pondělí.

„Festival Dream Factory Ostrava se snaží přivážet do Ostravy věci, které by se běžně nemohly objevit. Jsou to věci oceňované,“ doplňuje šéf festivalu Tomáš Suchánek.

Kromě hlavního hosta festivalu - Divadla Komedie - se na ostravských pódiích představí mimo jiné Divadlo Na zábradlí, Dejvické divadlo, Vosto5 nebo Divadlo Ponec.

„Divadlo Komedie a jeho následovníci. My jsme ten festival zaměřili na ně, takže vlastně se v Ostravě objeví špičkové inscenace režisérů Štěpána Pácla, Jirky Havelky, Adámka, Špinara a dalších. Takže tomu jsem hrozně rád, že to nebude jen komedie, ale i to top, co se vlastně na poli divadla děje,“ dodává Suchánek.

Z Ostravy do Těšína a z Těšína do Ostravy

Letos poprvé se diváci z ostravského Dream Factory pojedou podívat na těšínský Festival Bez hranic. Ve čtvrtek tam vyrazí společně vlakem.

„Pojede se vlakem a divadelním vagónem, ve kterém by měl být i jakýsi divadelní program. Návštěvníky ostravského festivalu čeká v Českém Těšíně a polském Těšíně po jedné inscenaci a stejně tak potom další den návštěvníky těšínského festivalu čeká program na Dole Hlubina tady v Ostravě,“ vysvětluje šéf festivalu Dream Factory.

Další den poveze vlak naopak diváky do Ostravy. Ředitelka těšínského Festivalu Bez hranic Gertruda Chowanioková si od vzájemného propojení přehlídek slibuje novou inspiraci i větší publikum.

„Už před nástupem do divadelního vlaku v Těšíně to bude takové pouliční show. Myslím, že i to přiláká diváky a do Ostravy jich pojede ještě více,“ míní Chowanioková.

Na Festivalu Bez hranic zahrají už tradičně česká, polská i slovenská divadla. „Začínáme ve čtvrtek hráči z Divadla v Dlouhé, potom jedeme do Ostravy na divadelní festival a v sobotu máme výborné představení s Jiřím Kukurou. V neděli pak končíme představením ze slovenského Študia L+S s panem Lasicou,“ vyjmenovává ředitelka těšínského festivalu..

Z představení těšínského Divadla Bez hranic a také ostravského Dream Factory mohou diváci vybírat až do příští neděle.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu