Divadlo loutek Ostrava zve na Ošklivé káčátko

15. leden 2011

Ostravské Divadlo loutek má novou pohádku. Včera večer uvedlo v premiéře Ošklivé káčátko. Jednu z více než 150 pohádek proslulého Hanse Christiana Andersena nastudoval soubor jako klasickou loutkohru pro nejmenší diváky.

Přišlo na svět a nikdo ho nechtěl a neměl rád. Vše se ale v dobré obrátí, dodává k příběhu šedého mláděte labutě dramaturgyně Jana Pithartová.

„Ten malý hrdina prožije rok plný útrap, protože jde světem a nikomu se nelíbí a každý ho odstrkuje. A pak přijde jaro, ono plave někde na jezeře a vidí svůj obraz a zjistí, že se z něho stala krásná labuť. Vlastně to má takové krásné vyústění, že to trápení má šťastný konec, který navíc obsahuje nějaký nový začátek krásného labutího života,“ popisuje dramaturgyně.

Hudbu k Ošklivému káčátku složil Vlastimil Ondruška. Loutky, scéna a kostýmy z autorské dílny Rostislava Pospíšila jsou výtvarně bohaté a pro představení určující.

„Je tam jezero, dokonce zamrzající. Celý ten příběh totiž probíhá v jednom roce, kdy se střídají roční období. Střídají se nálady, což díky dekoracím jsou proměny na jeviště možné udělat s jistou lehkostí a rychlostí,“ říká režisér Václav Klemens.

Nové nastudování pohádky pro děti od tří let uvidí diváci v ostravském Divadle loutek v prvních reprízách už zítra. V neděli se bude jako obvykle hrát ve dvou časech – od 10:00 a od 15:00.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu