Dluhová past

20. listopad 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Máte před Vánoci našetřeno? Anebo budete dárky kupovat na dluh? Podle statistik řada českých domácností volí právě druhou variantu a zadělává si na problémy. Co ale neúměrné zadlužování může přinést?

0:00
/
0:00

Začarovaný kruh, který se rozetne, až když člověka vynesou nohama napřed. Tak mi odborníci popisovali problémy, které v Ostravě mají předlužení lidé. Podlehli lákadlům rychlých půjček, které poskytují nebankovní subjekty. Ty mají dost peněz na televizní reklamu, přesto jejich inzeráty najdeme i v tiskovinách lacinějších řetězců anebo v novinách, které zadarmo dostáváme do schránek. Problémy lidem působí i pohodlný nákup spotřebního zboží na splátky. Rozbije se pračka a situaci je potřeba rychle vyřešit. Taky bych třeba šla do prvního elektra a pravidelně posílala stanové částky. Situace se ale mění, pokud toužíte po mobilu nejnovější řady, co největší televizi, nejrychlejším počítači apod. Podle odborníků takový způsob života vede řada rodin, která nemá zrovna nadstandardní příjmy. A taky mi jednou říkali o případu, kdy se člověk do kolotoče splátek a úvěrů dostal v situaci, kdy neměl na pohřeb svého příbuzného. Přestože si všichni za své problémy mohou v podstatě sami, mnohých mi je líto. Továrny na peníze totiž přesně vědí co dělají a jak využít slabostí těch, kteří třeba vzdělání a snad i rozumu moc nepobrali. Lidé, kteří uvažují a mají alespoň pravidelnou výplatu, se zpravidla obracejí na banky, které je neodmítnou. Těm ostatním v případě potřeby nezbývá nic jiného než se obrátit na státem povolené lichváře, jak je označují sociální pracovníci. Říká se, že společnost se pozná podle toho, jak se stará o své nejslabší členy. Neumíme dát kvalitní zázemí seniorům ani řadě dětí. Proto se snad ani nedá očekávat, že by se někdo vážně zajímal o trable lidí z chudinských čtvrtí a že jich je třeba jen v Ostravě požehnaně. A přitom by stačilo málo. Dát této formě podnikání alespoň nějaká pravidla, po kterých volatí ti, kteří pak lidem z dluhové pasti pomáhají.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.