Dobrá zpráva?

2. únor 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Vedení třinecké radnice zažilo včera největší změnu za poslední roky. Kvůli tomu, že se dosavadní starosta města Igor Petrov stal senátorem, rozhodovali zastupitelé o řešení této situace. A tak se měnily nejen kompetence, ale také jména šéfů.

0:00
/
0:00

Nechci plat, nechci radniční auto ani proplacené účty za telefon. Budu takzvaným neuvolněným starostou. S tím přišel na jednání zastupitelů Igor Petrov. A jak dodal, za mě musí ale přijít dostatečná posila.

Třinec byl unikátní tím, že stál v jeho čele kromě Petrova pouze jediný člověk - místostarostka Věra Palkovská, což se asi příliš stíhat nedalo. A tak přišel nový místostarosta, dosavadní radní a místní podnikatel Stanislav Sajdok. A k němu ještě jeden Zbyhněv Gluza. Dva místostarostové dostanou řádný plat. No a ten zbývající, včetně starosty, trvale na radnici sedět nebude. Oba budou totiž neuvolnění.

Přeskupily se také povinnosti. Pod starostu-senátora bude patřit už jen ze zákona městská policie a věci kolem vnitřního auditu.

Nevím, kde jinde má město starostu bez platu a trvalé židle na radnici, ale nakonec - proč ne. Zákon to umožňuje. Igor Petrov tím docela ošemetně splnil svůj slib: nedělat souběžně obě funkce. Po volbách chce z radnice odejít úplně.

Třinec rozhodně patří k městům, kde je cítit jistá a pevná ruka. Poznáte to. Autorita starosty usměrňuje a opozice na něj nekřičí. Čistě politicky je to velmi dobrá výbava. Uvidíme ale, co bude dál. Až se budou tři místostarostové dohadovat. Dřív na to byla Věra Palkovská sama. No a to všechno v čase, kdy bude starosta senátorovat v matičce Praze.

Chápu starostu Petrova, že teď nechce bouchat dveřmi a čeká až do voleb, a že jako gesto mávl rukou nad svými radničními výhodami. Mám za to, že jeho pevné a všemi zastupiteli přijaté vedení zřejmě nezanikne. Ani od zítřka. Třinec by tak po personálním zemětřesení mohl zůstat ostrovem úřední a politické stability. Aspoň navenek, řekli mi zástupci všech politických skupin v zastupitelstvu. Že by tedy dobrá zpráva?

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.