Dobrou voňavou chuť

31. květen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Je to malé, kulaté, placaté a, s prominutím, taky dost zapáchající. Co je to? Samozřejmě olomoucký tvarůžek. Jediná firma, která u nás tuto sýrovou specialitu vyrábí, slaví právě 130 let. Historie tvarůžků je ale mnohem delší.

0:00
/
0:00

Na pohled možná nic moc, ale nejeden gurmán uzná, že takový čerstvý chléb s máslem a pěkně proleželým tvarůžkem je lahoda. Kde se vzala vůbec ta malá kulatá věc? Jak vůbec mohl někdo vymyslet něco tak podivného a eufemisticky řečeno nevábného i po čichu. A přece. Tvarůžek patří k našim nejslavnějším sýrům a celá jeho historie trvá už stovky let. Poděkovat za to můžeme předkům z Hané, kteří už v patnáctém století recepturu na výrobu tvarůžků cestou pokusů a lidové tvořivosti vymysleli. Původně se lidé snažili uchovat ve svých domácnostech tvaroh. Z toho prosolováním a ukládáním vznikly dnešní tvarůžky. Jak geniální! Původně byly jen kulaté, placaté, v poslední době je ale najdete na pultech i jinak tvarované, dochucené kmínem, paprikou, zeleným pepřem a dalším kořením. Bezkonkurenční jsou pak naložené v pivu, což si při jistých bezpečnostních opatřeních zařídit i vy sami doma. Lehce obrnit se musíte ovšem především v případě, že se doma rozhodnete pro tepelné zpracování. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že se mi jednou podařilo vypudit jednu sice nečekanou, ale milou návštěvu. Navíc podotýkám, že tvarůžky jsou velmi málo kalorické, takže vzhůru v létě do plavek. Pozor jen na odér, abychom neotravovali život těm, kteří tvarůžky neradi. Doufám tedy, že jsem vás neodradila od snídaně, ale naopak. A všemu dobrému, zdravému a hlavně našemu českému dobrou chuť!

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.