Dobrou voňavou chuť
Je to malé, kulaté, placaté a, s prominutím, taky dost zapáchající. Co je to? Samozřejmě olomoucký tvarůžek. Jediná firma, která u nás tuto sýrovou specialitu vyrábí, slaví právě 130 let. Historie tvarůžků je ale mnohem delší.
Na pohled možná nic moc, ale nejeden gurmán uzná, že takový čerstvý chléb s máslem a pěkně proleželým tvarůžkem je lahoda. Kde se vzala vůbec ta malá kulatá věc? Jak vůbec mohl někdo vymyslet něco tak podivného a eufemisticky řečeno nevábného i po čichu. A přece. Tvarůžek patří k našim nejslavnějším sýrům a celá jeho historie trvá už stovky let. Poděkovat za to můžeme předkům z Hané, kteří už v patnáctém století recepturu na výrobu tvarůžků cestou pokusů a lidové tvořivosti vymysleli. Původně se lidé snažili uchovat ve svých domácnostech tvaroh. Z toho prosolováním a ukládáním vznikly dnešní tvarůžky. Jak geniální! Původně byly jen kulaté, placaté, v poslední době je ale najdete na pultech i jinak tvarované, dochucené kmínem, paprikou, zeleným pepřem a dalším kořením. Bezkonkurenční jsou pak naložené v pivu, což si při jistých bezpečnostních opatřeních zařídit i vy sami doma. Lehce obrnit se musíte ovšem především v případě, že se doma rozhodnete pro tepelné zpracování. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že se mi jednou podařilo vypudit jednu sice nečekanou, ale milou návštěvu. Navíc podotýkám, že tvarůžky jsou velmi málo kalorické, takže vzhůru v létě do plavek. Pozor jen na odér, abychom neotravovali život těm, kteří tvarůžky neradi. Doufám tedy, že jsem vás neodradila od snídaně, ale naopak. A všemu dobrému, zdravému a hlavně našemu českému dobrou chuť!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka