Dobrůtky: filé z candáta se šťouchanými brambory

24. říjen 2009

V sobotních Dobrůtkách Českého rozhlasu Ostrava pro vás Ivana Šuláková připravila povídání a vaření se známým českým šéfkuchařem Radkem Šubrtem, kterého jistě znáte i z televizní obrazovky. Sbíral zkušenosti například i v New Yorku ve slavné restauraci Daniel's a společně s vámi, rozhlasovými posluchači tentokrát připravoval filé z candáta s tradičními českými šťouchanými brambory.


Recept na filé z candáta v zelenině

Suroviny na filé:
1 čerstvý candát nebo filé z candáta
cuketa
šalotka
česnek
rajčatové pyré
sůl
pepř
rozmarýn
máslo

Suroviny na šťouchané brambory:
vařené brambory
sekaná petrželová nať
máslo
slanina

Postup
Filé z čerstvého candáta očistíme, osolíme, opepříme a obalíme s otrhaném rozmarýnu. Na pánvičce rozehřejeme přepuštěné máslo, přihodíme celé stroužky česneku a snítku rozmarýnu, přidáme rybu a zprudka opečeme z obou stran. Poté pánvičku odstavíme a na druhé pánci přichystáme zeleninovou směn. Nejprve si nadrobno nakrájíme šalotku, kterou dáme na rozpálené máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, kterou ale v této fázi vaření nesolíme, aby nepustila vodu, opepříme a po změknutí zeleniny přidáme rajčatové pyré. Celou směs prohřejeme a teprve poté osolíme.
Šťouchané brambory připravujeme podle vlastních zvyklostí, ale Radek Šubrt upozorňuje na zásadní rozdíl mezi šťouchanými brambory a bramborovou kaší - kaše je hladká a šťouchané brambory obsahují kousky brambor.
Na pánvičce si můžeme nechat vypéct na kousky nakrájenou slaninu, poté na tuku zpěnit nadrobno nakrájenou šalotku a nakonec přidáme uvařené brambory. Celou směs prohřejeme a poté šťouchadlem rozmělníme.
Nakonec přistavíme na vařit už téměř hotovou rybu, kterou dopečeme tak, aby kůrka ryby byla křupavá. Servírujeme podle vlastního vkusu nebo podle vzoru Radka Šubrta - tedy způsobem zvaný "sendvič" - viz naše fotografie.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.