Dobrůtky: grilování masa

16. červen 2007

V Dobrůtkách Českého rozhlasu Ostrava se tentokrát grilovalo. Grilování je zábava. Použít k němu můžete jakékoliv maso: hovězí, vepřové, drůbeží, jehněčí i rybí. Je ale třeba vybírat maso kvalitní.

0:00
/
0:00

Jako suroviny, které následně upraví chuť grilovaného masa ještě při marinování nebo při samotném grilování můžete potřebovat: sůl, čerstvě umletý pepř, mleté hořčičné semínko, kvalitní sojovou omáčku (Kikoman), směs grilovacího koření, bylinky, sušená rajčata, cibulka, česnek, čerstvá zelenina (paprika, lilek, cuketa, žampion, rajče, mrkev). Nezbytností je olej a při výrobě špízů špízovací jehly nebo špejle.


Grilovat můžete všechna masa - kuřecí, vepřové, hovězí, jehněží i ryby. Záleží jen na vkusu a chuti kuchaře a jeho hostů. (foto 1)

Maso by mělo být čerstvé, tedy pokud možno - nemražené. Čerstvé maso je šťavnatější a lépe přijímá všechny grilovací ingredience. (foto 2)

Při grilování můžeme použít všechny dostupné čerstvé bylinky - kopr, libeček, petržel, oregano, rozmarýn atd. Skvělé grilované maso ochutí ale také provoní. (foto 3)

Koření je nezbytnou součástí grilování. Můžeme si v obchodě pořídit už hotové směsi nebo si je sami umíchat. Buďte ale velmi opatrní při používání mleté papriky a kari. Při grilování hořknou. (foto 4)

Pepř používáme zásadně čerstvě umletý. Mlýnek na pepř by neměl chybět v žádné domácnosti. Je užitečný a také pěknou dekorací do kuchyně. (foto 5)

Grilů je celá řada. Velké oblibě se těší také tzv. lávový gril. (foto 6)

Chutné grilované maso dokáže ukuchtit nejen mistr kuchař. Pan Parwa z hotelu Imperial ho ale umí připravit opravdu skvěle. (foto 7)

Grilované maso je vždy chutnější, když se předem naloží do mariády nebo alespoň ochutí kořením. Hodina předem bohatě stačí. (foto 8)

Plátky masa grilujeme vždy z obou stran. Hovězí roštěnku nejlépe do stavu "medium". (foto 9)

U kuřecího masa dávejte pozor na to, aby bylo dostatečně propečené. Při nedostatečné tepelné úpravě u něj hrozí salmonela. (foto 10)

Výtečné jsou také špízy proložené jarní cibulkou. Pokud ji nemáte při ruce, postačí běžná cibule, ale můžete také improvizovat s jinou zeleninou. (foto 11)

Kořenová zelenina je dobrá na špikování masa. Paprika, lilky, cuketa a rajčata pak skvěle chutnají ugrilované i bez masa. (foto 12)

jehněčí kupujte zásadně čertvé a ne mražené. Je to velmi chutné maso, které patří v tuzemsku k delikatesám. Odpovídá tomu i jeho cena v obchodech. (foto 13)

Tu a am se stane, že je ze žhnoucích uhlíků i malý ohýnek. Pokud jej máte pod kontrolou, nevadí. Maso mírně chutně "očoudí". (foto 14)

Gilované pochotky bychom měli nejlépe servírovat na dřevěných deskách. Je to stylové a pokud vám na zahradě spadne na zem, nerozbije se jako talíř. (foto 15)

Oblíbená jsou i grilovaná mletá masa. Jde o směs vepřového a hovězího. Kousky zpracovaného mletého masa můžete napíchat na jehly nebo z něj uplácat placky třeba do hamburgerů. (foto 16)

Při podávání mletého masa můžete vyzkoušet různá zpestření. V tomto případě jsme použili známou mexickou placku - tortillu. Dá se koupit už hotová prakticky kdekoliv. Hledejte ji u pečiva. (foto 17)

A máme hotovo. Jak vidno, grilovali jsme opravdu kdeco - maso, zeleninu i bylinky. Všechno krásně vypadá i voní. (foto 18)

Jaké by to bylo grilování a ochutnávání bez příznačného závěrečného přání dobré chuti. V tomto případě od Mistra kuchaře Parwy. (foto 19)

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.