Dobrůtky: Lasagne na jihoitalský způsob

21. listopad 2009

V Dobrůtkách Českého rozhlasu Ostrava - tentokrát v duchu italských tradic - jsme se vypravili do Hostince U Marty v Bartošovicích na Novojičínsku. Ač zní jméno této restaurace typicky česky, podávají v něm typicky italská jídla. Mimo jiné proto, že hostinec vede paní Míša Mašková, která žila dlouhá léta v Itálii a naučila se tam připravovat místní speciality, mezi nimi i lasagne na jihoitalský způsob.


Lasagne na jihoitalský způsob (recept Míši Maškové

Suroviny na masovou-červenou omáčku:
3 plechovky loupaných rajčat
1 velká cibule
700 g mletého masa
červené víno
sůl
pepř
olivový olej

Bešamelová omáčka:
1/3 másla
6 velkých lžic hladké mouky
muškátový oříšek
sůl
1 litr polotučného mléka

Ostatní suroviny:
lasagne
parmazán
mozzarela
2-3 vejce
šunka


Postup výroby masové-červené omáčky
Na oleji lehce do sklovata opražíme nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli, poté přidáme mleté maso a vydusíme z něj vodu. Až je maso opražené a bez zbytečné vody, zalijeme jej 1 dcl červeného vína a opět vydusíme přebytečné tekutiny. Loupaná konzervovaná rajčata pomačkáme a přidáme k masu, osolíme a opepříme podle chuti a necháme a necháme v otevřeném hrnci dusit na co nejmírnějším žáru asi 2 hodiny. Paní Míša doporučuje použít hrnec s teflonovým dnem, na který se masová směn v průběhu dušení nepřichytává. Pro jistotu doporučuje (zvláště ke konci tepelné úpravy, kdy směs už obsahuje málo vody) omáčku občas promíchat. Směs nepoužíváme úplně vřelou, necháme ji mírně zchladnout. Čas využijeme k přípravě bešamelu.

Postup výroby bešamelové omáčky
Do hrnce si dáme třetinku másla, necháme jej rozpustit , přidáme mouku a opražíme. Poté postupně přidáváme mouku a za stálého míchání necháme zhoustnout a provařit. Když je bešamel moc hustý, přidáme vodu. Ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a solí. Necháme mírně vychladnout.

Vrstvení lasagní
Lasagne budeme péci v keramickém nebo skleněném pekáči. Vymažeme jej nejprve máslem a začneme postupně vyrábět jednotlivé vrstvy. Na dno nalijeme bešamel tak, aby pokryl celou plochu. Na něj klademe jednu vrstvu lasagní (podle potřeby lámeme na menší kusy), a nahoře je přelijeme červenou masovou omáčkou. Tu poté poklademe nakrájenými vejci, šunkou a mozzarelou. Celý postup opakujeme tak dlouho, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstva musí být bešamelová. Na závěr ji posypeme strouhaným parmazánem. Poté dáme péci do trouby předehřáté na 200 st. Celsia a pečeme v odkrytém pekáči cca 3/4 hodiny.

Lasagne servírujeme teprve minimálně 15-20 minut poté, co jsme je vytáhli z trouby. Uvnitř totiž zůstávají dlouho vřelé.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.