Dobrůtky: medovník Zorky Vašulínové
V sobotních Dobrůtkách Českého rozhlasu Ostrava jste se mohli mimo jiné seznámit se sdružením Maryška. Sídlí v Bohumíně a je to klub žen, které má velmi široké spektrum působnosti. A má také vztah k vaření, kuchyni a jídlu. Dokázalo to i při představení receptu na báječný domácí medovník. Natáčení, kuchtění i koštování se tentokrát odehrávalo v mateřské škole Bambino v Bohumíně.
Recept na medovník neboli na ořechovo-medové řezy pochází z rodinné sbírky Zorky Vašulínové. Ráda se o něj s námi podělila a výsledek stál skutečně zato! (foto 1)
Medovník je velmi křehký a měl by se krájet nejlépe tzv.pilkovým nožem, který je určen na pečivo. Autorka doporučuje krájet medovník na menší kousky, je opravdu hodně sladký! (foto 2)
Člensky bohumínského sdružení jsou veselá kopa. Umějí se dobře bavit, jíst i pít. K dobrému jídlu patří i dobré víno. Na další recepty dam z Maryšky přijde řada opět příště... (foto 3)
Šéfovou bohumínského sdružení Maryška je paní Kamila Smigová. O vaření (a nejen o něm) toho ví opravdu hodně. (foto 4)
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.