Dobrůtky: pečeme sendvičový chléb
Sobotní Dobrůtky Českého rozhlasu Ostrava byly trochu netradiční. Jejich autorka si tentokrát vyměnila roli se svými hostitelkami. Svěřila jim do rukou mikrofon a sama se chopila role kuchařky a ukázala, jak se dá v domácích podmínkách upéci báječný chleba.
Dozvíte se mimo jiné, jak se takový chléb připravit v takzvané minipekárně, jaké suroviny do něj můžete použít a jak si jej můžete vylepšit podle svého gusta.
Po odvážení a odměření dáme všechny suroviny do pekárny v přesně daném pořadí: tekutiny-sypká hmota-kvasnice. Stroj sám zpracuje hladké a nadýchané těsto. (foto 1)
Pekárna pracuje úplně sama. Nemusíte ji ani kontrolovat, tak jak to na snímku právě dělá Jitka Buchlovská. Také víko pekárny je obvykle zavřené. Tentokrát jsme ale zkoumali, jak vrtulky zpracovávají těsto. (foto 2)
Pekárna umí připravit různé druhy chlebů: bílé, míchané, tmavé, sladké. Ale zvládne také připravit kynuté těsto na buchty či koláče nebo uvařit marmeládu. Stačí jen na displeji nastavit číslo správného programu. (foto 3)
Tentokrát si autorka pořadu "Dobrůtky" Ivana Šuláková vyzkoušela při natáčení obrácenou roli. Otázky nekladla, ale odpovídala na ně. Na redaktorku si zahrála Jitka Buchlovská. (foto 4)
Nabyté zkušenosti s pečením chleba je dobré si někam pečlivě zaznamenat. Ivana Šuláková má všelijakých receptů na chlebové dobroty několik desítek a ráda je předala dále. (foto 5)
Tři a půl hodiny automatická pekárna mísila těsto, zahřívala jej pro kynutí a nakonec upekla v chutný sendvičový chléb. Po výsledku se jen zaprášilo. A to byla při samotném natáčení na stole i řada jiných dobrot! (foto 6)
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.




