Dobrůtky: pečeme sendvičový chléb

30. červen 2007

Sobotní Dobrůtky Českého rozhlasu Ostrava byly trochu netradiční. Jejich autorka si tentokrát vyměnila roli se svými hostitelkami. Svěřila jim do rukou mikrofon a sama se chopila role kuchařky a ukázala, jak se dá v domácích podmínkách upéci báječný chleba.

Dozvíte se mimo jiné, jak se takový chléb připravit v takzvané minipekárně, jaké suroviny do něj můžete použít a jak si jej můžete vylepšit podle svého gusta.

Po odvážení a odměření dáme všechny suroviny do pekárny v přesně daném pořadí: tekutiny-sypká hmota-kvasnice. Stroj sám zpracuje hladké a nadýchané těsto. (foto 1)

Pekárna pracuje úplně sama. Nemusíte ji ani kontrolovat, tak jak to na snímku právě dělá Jitka Buchlovská. Také víko pekárny je obvykle zavřené. Tentokrát jsme ale zkoumali, jak vrtulky zpracovávají těsto. (foto 2)

Pekárna umí připravit různé druhy chlebů: bílé, míchané, tmavé, sladké. Ale zvládne také připravit kynuté těsto na buchty či koláče nebo uvařit marmeládu. Stačí jen na displeji nastavit číslo správného programu. (foto 3)

Tentokrát si autorka pořadu "Dobrůtky" Ivana Šuláková vyzkoušela při natáčení obrácenou roli. Otázky nekladla, ale odpovídala na ně. Na redaktorku si zahrála Jitka Buchlovská. (foto 4)

Nabyté zkušenosti s pečením chleba je dobré si někam pečlivě zaznamenat. Ivana Šuláková má všelijakých receptů na chlebové dobroty několik desítek a ráda je předala dále. (foto 5)

Tři a půl hodiny automatická pekárna mísila těsto, zahřívala jej pro kynutí a nakonec upekla v chutný sendvičový chléb. Po výsledku se jen zaprášilo. A to byla při samotném natáčení na stole i řada jiných dobrot! (foto 6)

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.