Dobrůtky: šátečky u Dornů

28. duben 2007

Rozhlasové Dobrůtky jsme natočili v Bělé u Bolatic. Autorka pořadu tam navštívila dům manželů Mirky a Milana Dornových. Paní Mirka se s námi podělila o svůj oblíbený recept na domácí listové pečivo. Vůni, která se linula z trouby při natáčení tohoto pořadu vám, bohužel, prostřednictvím mikrofonu zprostředkovat nemůžeme. Inspirovat vás ale určitě mohou fotografie, které jsme v kuchyni paní Mirky Dornové pořídili. A nezapomněli jsme ani na její recept.

Zpracování listového těsta je skutečná dřina. Trvá asi 20 minut, ale výsledek stojí zato. Paní Mirka má k tomuto účelu speciální, 2 a půl kilogramu vážící váleček. (foto 1)

Nádivku si můžete vyrobit podle libosti - makovou, povidlovou, kokosovou, ořechovou. Pokud ale použijete tvaroh, doporučuje paní Mirka přidat trochu vanilkového pudinku. To, aby vám v troubě nádivka nakonec z šátečků nevytekla. (foto 2)

Do každého šátečku dáme asi jednu vrchovatou lžičku nádivky. Tvaroh se trochu speče, a proto jej můžeme dát i o něco více. (foto 3)

Okraje šátečků namažeme rozšlehaným vajíčkem vejcem a pořádně je stiskneme, aby se nám při pečení nerozlepily. Pokud jednu stranu slepeného šátečku částečně několikrát nařízneme, vznikne nám tvar hřebene. (foto 4)

Pokud chceme podle rady paní Mirky posypat pečivo drobenkou, zpracujeme ji do tužšího těsta a poté nastrouháme na hrubém struhadle. Na každý kus dáme asi 1 čajovou lžičku nastrouhané drobenky. (foto 5)

Slepené a naplněné šátečky opět potřeme rozšlehaným vejcem a na něj pak dáme drobenku, umleté ořechy nebo další dobroty dle svého gusta. (foto 6)

Na jeden pečící plech se nám vejde všech 16 šátečků, tedy přesně polovina ze čtyřsetgramové porce listového těsta. A teď už s nimi jen - šup do trouby! (foto 7)

Hotové dobroty voní široko daleko. Na závěr ještě trochu mletého cukru na ozdobu, šálek čaje nebo kávy a ochutnávání může začít! (foto 8)

Paní Mirka Dornová kontroluje výsledky své práce. Sama prý není na sladké, ale výsledek jejího pekařského umění opravdu stojí zato. Už se s námi podělila i o recept na domácí kremrole. Ale o těch více až příště... (foto 9)

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.