Dobrůtky: Spisovatelky kuchařky

7. únor 2009

Stejně jako každé sobotní dopoledne, i tentokrát jsme pro vás připravili další díl pravidelného rozhlasového vaření. Za Dobrůtkami jsme tentokrát vyrazili za dvěma velmi zajímavými ženami. Obě spojuje fakt, že kromě svého běžného povolání jsou také skvělými kuchařkami a autorkami knížek o vaření.

Chcete-li se tedy dozvědět něco o jejich tvorbě spisovatelské i kuchařské, poslechněte si přiložený audiosoubor. Nechybějí samozřejmě ani recepty na jednoduchá a přitom velmi chutná jídla. A k dispozici je vám i několik fotografií.


Recept režiséra Milana pelouška na Kapra Turn Taxis

Suroviny:
1 velkého kapra
2 velké cibule
10 kuliček pepře
máslo
3 bobkové listy
ocet
hladká mouka

Postup:
Z kapra můžeme ale nemusíme stáhnout kůži, rozdělíme na porce, nasolíme a rozložíme na pekáč. Dvě větší cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmahneme na másle s pepřem a bobkovým listem. Poté směs rozprostřeme na kapra a na každou porci ještě přidáme plátek másla. Ve čtvrtlitrovém hrnku rozmícháme osolenou octovou vodu (podle chuti), podlijeme jí kapra a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 minut. Po upečení kapra vyjmeme, výpek propasírujeme, mírně zahustíme a 2 minuty provaříme. Poté omáčku nalijeme zpátky do pekáče, přidáme kapra a dáme ještě prohřát do trouby. Ke kaprovi podáváme houskový knedlík.


Houskový knedlík pro začátečníky podle Stelly Zázvorkové (pro 4 osoby)

Suroviny:
4 odleželé rohlíky
1 snídaňový hrnek hrubé mouky
1 snídaňový hrnek mléka
1 větší vejce
kmín
sůl

Postup:
Odleželé rohlíky nakrájíme na kostičky a vysypeme do mísy. Do hrnečku odměříme hrubou mouku a přidáme k rohlíkům. Ve stejném hrnku posléze odměříme mléko s rozkvedlaným vejcem a přidáme k rohlíkům a mouce. Směs mírně osolíme (pozor-rohlíky už jsou také slané!). Přidáme kmín, pořádně prohněteme a směs necháme asi půl hodiny odpočinout. Poté hmotu mokrýma rukama vytvarujeme do velikosti tenisových míčků a vaříme ve vodě. Směs se dá ochutit také nasekanou petrželkou, kari kořením apod.


Hrníčková šlehačková bábovka podle Jaroslavy Pechové

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku na pečení
1 hrnek smetany na šlehání
1 hrnek pískového cukru
3 vejce
tuk na vymazání pečící formy
strouhanka na vysypání pečící formy

Šlehačková bábovka

Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce, smetanu a dobře promícháme. Těsto vlijeme do vymazané a dobře vysypané pečící formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Jiřina Stoklasová s recepty slavných lidí

Jaroslava Pechová - autorka hrníčkových kuchařek
autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka