Domácí gamblerství

8. říjen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Lidé jsou hraví a možností či způsobů, jak se zabavit, je celá řada. Od společenských her pro celé týmy přes menší skupinky až po hry pro jednotlivce. V tomto směru jsou docela specifickou relativní novinkou počítačové hry.


0:00
/
0:00

Mám rád počítačové hry. Ne že bych byl nějaký gambler, ale čas od času mě popadne chuť a hraji si. Rallye nebo strategie. Nevím přesně proč je mám rád, ale částečně nejspíš proto, že jejich vývoj sleduji od samého počátku. První počítače a hry mě totiž zastihly na konci dětství. Baví mě sledovat, jak se vyvíjí, jak se propracovávají nejrůznější detaily, grafika působí stále více reálněji. Toto mne fascinuje asi nejvíce.

Jsou to ale zpravidla velcí časožrouti a nemám zájem prosedět půl života u her. Přesto čas od času zabrousím na internet a něco zkusím.

Někdy na začátku léta mě jedna má nejmenovaná kolegyně upozornila na jistou online hru - takovou obchodní strategii s farmářskou tematikou. Dobrá hra, navíc na ní tvůrci neustále pracují a průběžně do ní vnášejí nové prvky, takže se tak rychle neomrzí.

Co mě ale překvapilo, že je to taky dosti výnosný byznys. Na celou řadu pomůcek či vylepšení totiž potřebujete reálné peníze. Můžete hrát samozřejmě zadarmo, ale za peníze jde všechno mnohem rychleji a snadněji. Na herním fóru jsem pak zjistil, že "šílenců", kteří do hry pumpují nějaké finance, je docela dost a v podstatě ve všech věkových kategoriích. Někdy jde jen o pár korun, ale jsou i takoví, kteří takto "investují" stovky korun ne-li tisíce. Měsíčně!

Hry jsou fajn, mám je rád, ale říkám si, jestli se nám tady tak náhodou nerodí nový problém - dobře ukryté domácí gamblerství. To se dozvíme ale nejspíš až za pár let.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.