Dopravní podnik Ostrava spustil velký zátah na černé pasažéry v MHD

8. listopad 2022 06:10

Ostravský dopravní podnik zpřísnil kontroly cestujících v MHD. Na lidi bez jízdenky se zaměřuje hlavně během odpolední špičky a večer. Cestující teď kontroluje asi osmdesátka revizorů a strážníků. Kromě černých pasažérů z vozů vykazují třeba i lidi, kteří jezdí pod vlivem alkoholu anebo drog.

Asistentka přepravy Martina Prokešová zkontrolovala několik cestujících v tramvaji, která míří do ostravské části Poruba. „Všechny, které jsem kontrolovala, cestovali s platným jízdním dokladem,“ říká. Nebývá tomu tak ale vždy. „Na první zastávce hodně lidí vystoupí,“ dodává.

Kontrola jízdenek v ostravské MHD

Při kontrolách jízdenek pomáhají i strážníci. Černí pasažéři totiž často nesouhlasí s pokutou, dohadují se a někdy vyvolávají i fyzické konflikty. „Když se mu nechce, tak nastoupíme s kolegou nebo s kolegyní a snažíme se toho člověka uklidnit a vysvětlit mu situaci. Většinou pak vystoupí,“ říká Jiří Plaček.

Podle ředitele dopravního podniku Daniela Moryse je nárůst černých pasažérů jen na některých úsecích a jen v určitých časech. „Typicky je to v pátek odpoledne a v noci, sobota odpoledne a v noci. Je to v místech, kde chodí lidé ve větší míře za zábavou, ale jsou to taky místa, kde naše linky protkávají třeba ubytovny,“ popisuje Morys.

Zpřísněné kontroly ve vozech městské hromadné dopravy budou trvat až do pátku.

DPO má v současnosti 90 zaměstnanců přepravní kontrolory, 45 revizorů a 45 asistentů přepravy. Asistenti přepravy zvyšují kvalitu přepravy cestujících, zejména zajišťují bezpečí a pořádek ve vozidlech, informují, pomáhají cestujícím, a to třeba i s nákupem jízdného. V DPO fungují pět let, za tu dobu uskutečnili 5,1 miliónů kontrol a vyloučili 470 tisíc cestujících.

Zdroj: DPO

autoři: Petr Dušek , tif
Spustit audio

Související