Dopravu ochromila stávka, v Ostravě demonstrovali odboráři

16. červen 2011
Zprávy , Zprávy

Nádraží po celé České republice osiřela. Železničáři zastavili vlaky. Úderem půlnoci začala stávka v dopravě. V Moravskoslezském kraji se k ní připojili třeba zaměstnanci ČSAD Havířov a na Bruntálsku i Krnovsku také řidiči Veolia Transport Morava.

Třináct minut po půlnoci přijel poslední vlak do Ostravy. „Byla to poslední šance, jak se dostat do Ostravy. Jely jsme Prahu na otočku a zpátky,“ řekla Českému rozhlasu Ostrava jedna z cestujících.

U všech spojů na informační tabuli je nápis Stávka, vlak nejede a v hale postává několik cestujících, které stávka v dopravě zaskočila. Bezradný zůstal na Hlavním nádraží v Ostravě i Slovák Martin Lukač.

„Potřeboval jsem si na Slovensku vyřídit pas a úplně mě to odzbrojilo, uvízl jsem tady jak na pustém ostrově. Nemůžu se vrátit ani do Frenštátu, ani jet na Slovensko,“ popisuje svou situaci slovenský cestující.

Českým drahám se před osmou ráno podařilo zajistit náhradní autobusovou dopravu na dvou páteřních železničních linkách v Moravskoslezském kraji. Jde o trasu Český Těšín - Havířov - Ostrava-Svinov a také o spojení mezi Frenštátem pod Radhoštěm - Frýdlantem nad Ostravicí a Frýdkem-Místkem.

„Spoje jezdí zhruba v hodinových intervalech. Je to zhruba jeden autobus, to znamená, že v žádném případě nemohou nahradit frekvenci vlaků, a hlavně jejich kapacitu. Autobus má zhruba kolem padesáti míst, vlaková souprava má víc jak 250 míst k sezení,“ potvrzuje mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

V některých městech nejedou ani autobusy

V Moravskoslezském kraji od půlnoci stávkují někteří řidiči autobusových dopravců ČSAD Havířov a Veolia Transport Morava na Bruntálsku. Autobusová hromadná doprava proto jezdí omezeně v Havířově, na Bruntálsku a Krnovsku.

Stávkující řidiči z Havířova udělali výjimku jen u školních autobusů a děti do škol rozvezli. Nechtěli, aby se dětem při cestě za výukou něco stalo.

„Dohodli jsme se i s vedením podniku, že toto zajistíme, protože nepustíme školáky někde do Šenova nebo do Albrechtic, aby šli podél cesty do školy. To je nesmysl,“ řekl odborový předák Ján Hlobík.

Do stávky se ve městě zapojila většina řidičů ČSAD Havířov a lidé se do práce nebo k lékaři dostávali s velkými komplikacemi. Jízdní řády neplatí a cestující musí čekat na zastávkách až nějaký spoj přijede. Intervaly odhaduje dopravce na 30 až 90 minut. Naopak příměstské linky do velkých průmyslových podniků vyjíždějí.

Na Bruntálsku a Krnovsku se rozhodla zapojit do stávky většina řidičů společnosti Veolia Transport Morava. Autobusové linky proto jezdí velmi omezeně, firma se snaží zajistit alespoň některé meziměstské spoje.

Ostravou prošel průvod odborářů

Mítink na podporu kolegů z odvětví dopravy zorganizovali hutníci. Několik desítek lidí s různými transparenty, píšťalkami se sešlo na náměstí Svatopluka Čecha v Přívoze, odkud následně přešlo k hlavnímu nádraží.

Podle zjištění reportérky Českého rozhlasu Ostrava přišli hlavně členové Odborového svazu KOVO. Mezi pochodujícími ale byli i zaměstnanci Dopravního podniku Ostrava, kteří dnes stávkují jen symbolicky a přišli kolegům vyjádřit podporu.

Na vlakovém nádraží se všichni shromáždili a podepsali archy na podporu stávky. Prošli také nádražní budovou, kde se setkali se zaměstnanci Českých drah.

Stávka ovlivňuje také prodejce nebo školy

Stávka zkomplikovala studentům cestu do škol. Pedagogická fakulta Ostravské univerzity na dnešek vyhlásila náhradní termín přijímacích zkoušek. Přihlásili se na něj například uchazeči z Jihlavy, Karlových Varů nebo ze Slovenska. Mnozí z nich museli na poslední chvíli řešit, jak se do Ostravy dopravit.

Dvě studentky ze Slovenska původní plán přicestovat vlakem změnily až včera o půlnoci. Nakonec vyrazily autem. „Vstávaly jsme ve čtyři ráno, abychom vyjely ze Slovenska a dostaly se sem. A stejně jsme měly zpoždění. Byl hodně hustý provoz, zácpy. Vlakem jsme kvůli stávce nemohly,“ popisuje jedna z nich.

Stávka dopravních odborářů ovlivňuje nejen cestující, ale také prodejce. Mnozí majitelé obchodů zejména u zastávek mají nižší výdělky než obvykle.

Stejně je na tom i majitel trafiky na nádraží v Havířově Ivo Raab. Ráno sice otevřel, ale na dlouho to nevidí. „Je to bída, za chvilinku zavíráme, tržby jsou nižší o 95 procent,“ posteskl si prodejce.

autoři: tif , mik , Dominika Rojtová , Michal Schoffer , Jana Jeckelová
Spustit audio