Elektronická Ostrava

16. únor 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Za pár let se možná dočkáme toho, že budeme mít na čele implantovaný čip. Ten bude naší občankou, platební kartou, mobilním telefonem a očkovacím průkazem. Nic víc nebudeme potřebovat. Přijde vám to jako úryvek ze sci-fi? Asi ano, ale jestli se podobná technologie bude někdy zavádět, tak prvními kandidáty budou obyvatelé Ostravy.

0:00
/
0:00

117 milionů korun. To je pěkná suma. Tak si říkám, co bych s ní asi dělala, kdybych jí třeba vyhrála ve Sportce.... Dům, auto, splněná přání všech blízkých... Ostravská radnice v loterii uspět nepotřebuje, na to mají se státem nás daňové poplatníky. Ročně hospodaří s několikamiliardovým rozpočtem. 117 milionů - dohromady letos a příští rok - utratí za takzvaný projekt eSMO. Zkratkou rozuměj: Elektronické Statutární město Ostrava, či tak nějak. V podstatě jde o to, že veškeré byrokratické úkony se zjednoduší a hlavně lidé si je mají vyřídit přes internet, aniž by opustili pohodlí domova. Už v polovině roku najdou Ostravané na 11 obecních úřadech informační kiosky. Tedy jakési stojany, které už známe například z nádraží. Celých 24 hodin si budou moci brouzdat po internetu a zadarmo, hlavně si ale přes kiosek mají v první fázi upravovat platby za komunální odpad nebo si žádat o občanku. Ve finále pak toho kiosky zvládnou mnohem více. Co na tom, že na úřad kvůli občance stejně budete muset, protože kiosek vás nevyfotí a ani vám nenaskenuje váš podpis a to nemluvím o biometrických znacích, které nás za chvíli neminou - třeba o snímku oční rohovky. A úředníky stejně navštívíte ještě jednou, když si pro průkaz totožnosti půjdete. Času a energie příliš neuspoříte. Navíc si neumím představit méně technicky zdatné typy a to rozhodně nemluvím jen o seniorech... Kiosky pochopitelně nejsou jedinou součástí 117milionového projektu. Ten počítá i s tím, třeba, když už vám konečně tu občanku úřad obstará, pošle vám esemesku, že si jí můžete vyzvednout. O internetové komunikaci jsem už mluvila. Jen si říkám, jestli to není příliš velká cena za to, že Ostrava bude nejelektroničtěji komunikujícím městem u nás a možná i v Evropě, protože podobný projekt mají jen v anglickém Liverpoolu či rakouském Linci. Jestli bychom před pokrokem neměli spíše dát přednost těm spraveným chodníkům.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.