Falešná advokátka

25. únor 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Devětatřicetiletá žena z Frýdku-Místku rozbouřila relativně poklidný svět advokátů a právních zástupců. I když nestudovala žádnou vysokou školu a nesložila povinné zkoušky, během několika let jí naletěly desítky klientů. Byla dokonce tak odvážná, že zakládala společnosti a sepisovala smlouvy převádějící miliónové majetky. A k tomu si zařídila vkusnou kancelář. V poznámce se pokusíme odhalit suverenitu této podivné znalkyně českého práva.

0:00
/
0:00

Veškeré právní rady měla v malíčku, přechovávala bankovky svých klientů, vypisovala si desetitisícové odměny a dokonce i zaměstnávala pomocnou sílu. To vše od roku 2001, kdy spatřila světlo světa samozvaná absolventka univerzity s titulem magistry. Na tento neuvěřitelný případ upozornili skuteční advokáti, kteří na vykutálenou dámu podali trestní oznámení a teď spadla i policejní klec. Kauza je dalším důkazem, jak může člověk s notnou dávkou drzosti a ledového klidu balamutit všechny kolem sebe. Jak se teď asi tváří firmy, které jí platily měsíční paušály za kompletní právní servis, tak to si asi dokážeme představit. Během policejního výslechu si nedokázala vzpomenout, jakou že to školu kdesi v Anglii vlastně studovala a kam proboha jen schovala ten vysokoškolský diplom. To už není jen primitivní připsání akademického titulu na vizitku, to je nedovolené podnikání jako víno s hrozbou až tříletého trestu. Opravdu těžko říci, co přesně rozhodlo, že tato žena propadla advokacii tak silně. Dokonce napříč zákony a dobrými mravy. Docela se těším na soudní dohru tohoto příběhu. Třeba se falešná právnička bude hájit sama, jak jinak, že.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.