Farmaceutické žně

18. říjen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Sezóna podzimních viróz vypukla. Potkat v těchto dnech člověka s nosem opuchlým od rýmy není žádnou výjimkou. Je tedy docela pochopitelné, že z regálů obchodů mizí vitamíny a lékárníci nestačí doplňovat do šuplat všelijaké medicíny na kašel a na zvýšené teploty. Zkrátka - producentům farmaceutických výrobků nastaly žně.

0:00
/
0:00

Bohatá sklizeň možná není tím úplně přesným popisem událostí, které se v našem státě v tuto chvíli odehrávají. Lepším označením by možná bylo, že farmaceutičtí producenti narazili na zlatou žílu. Oním ložiskem drahého kovu je pro ně fakt, že se stále více mluví o takzvané ptačí chřipce.

Nebezpečný kmen virů s označením H5N1 může zmutovat a zkosit velkou část lidstva, varují epidemiologové! Když k tomu média připojí informaci, že jediný vhodný preventivní medikament s názvem Tamiflu je beznadějně vyprodán, chybí ke všeobecné panice už jen krůček. Národ prchá do lékáren, aby vykoupil vše, co se tváří, že by na případného chřipkového mutanta mohlo zabrat. A výsledek?

Farmaceuti si mohou mnout ruce, protože tentokrát určitě neprodělají. Loni museli neprodané přebytky léku Tamilu kvůli prošlé expirační zlikvidovat, ale letos určitě nezůstane pod pulty ani jedna krabička.

Doufám přitom, že vykoupením zásob léků a hromadným očkováním proti chřipce panika utichne. A co když ne? S obavami přitom hledím na mého anduláka Bertíka, se kterým dělím o svou kancelář. Poskakujíc klidně ve své kleci vůbec netuší, jaké nebezpečí mu do budoucna hrozí. Může se totiž stát, že lidé v obavě před ptačí nákazou začnou likvidovat vše, co má křídla. A tak jen pevně doufám, že nad Bertou bude dobře bdít nějaký hodný strážný anděl - ale raději nějaký bez křídel!

autor: š.iva
Spustit audio