Faux pas

29. květen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Česká fotbalová reprezentace hraje zítra v Praze na Letné svůj poslední přípravný zápas před Mistrovstvím Evropy. Soupeřem Brücknerova týmu budou Skotové. Dnes bude řeč tedy o fotbalu - o reprezentačním fotbalu. Autor poznámky se zaměřil na úterní zápas českého výběru s Litvou.

0:00
/
0:00

Šok pro našeho soupeře, Litevce, přišel už před utkáním. V bulletinu před zápasem uviděli na titulní straně vyobrazenou lotyšskou státní vlajku, uvnitř si navíc přečetli, že hlavním městem Litvy je Riga a místo fotografie své reprezentace spatřili lotyšský výběr.

Svaz pak vůbec program nedal nakonec do oběhu, rychle jej stáhl, aby trapas nebyl ještě větší. Zvlášť prekérní je ale fakt, že úterní program byl připravený i na zítřejší zápas se Skotskem na Letné, tudíž je škoda dvojnásobná.

Co se zástupcům svazu podařilo alespoň částečně zahladit, korunovali těsně před zápasem. Pod střechou stadionu visela obrácená litevská vlajka a vrchol přišel při hymnách. Litevcům zahráli na uvítanou lotyšskou. Je to ostuda a zde neobstojí fakt, že na světě se dějí ještě horší věci. Tady totiž nešlo jenom o jedno přehlédnutí zodpovědných, ale o celou sérii přehmatů.

Představte si úplně jinou věc. Kdyby u nás mělo hrát Srbsko a Češi by jim zahráli kosovskou hymnu. To by s trochou nadsázky potom bylo už rovnou na válku.

Pochvalou pro český fotbal je neočekávaný krok vedení svazu, kdy potrestalo za tuto ukázku neprofesionality hned tři své pracovníky a Litvě se oficiální cestou omluvilo.

Každopádně svazu by ale prospělo, kdyby pro příště zaměstnalo na toto alespoň průměrného maturanta, nejlépe ještě fotbalového fanouška, protože něco takového už by se pak nemuselo opakovat. Každý totiž ví, že Litva je vždycky žlutá nebo zelená a jejich muži umí hrát basket, zatímco Lotyško je vínově červené a patří k průměru ve fotbale i v hokeji.

Pokud si při výběru nástupce z tohoto incidentu nevezme vedení svazu poučení, nechci vidět tu situaci, až budeme hrát příští kvalifikaci na mistrovství světa. Vždyť názvy jako Slovensko a Slovinsko mají k sobě taky sakra blízko.

No, nejhůř by ale bylo, kdyby naše reprezentace měla úterní zápas sehrát ne doma, ale v Litvě. Protože představa, že by s vědomostmi pánů funkcionářů naši borci, kteří mají tržní hodnotu zhruba tři miliardy korun, doletěli ne do Vilniusu, ale do lotyšské Rigy, to už by pak bylo skutečně k smíchu. Anebo k pláči?

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.