Formulářové záludnosti

7. červenec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Formulář. Když se toto slovo vysloví, mnohým stávají hrůzou vlasy na hlavě. Dnes se můžete setkat s formuláři různými, většinou ale platí, že jsou příšerně složité. Některé jsou ovšem i tragikomické.

0:00
/
0:00

"Nemám se kam vrátit ze služební cesty," vychrlila na mě jedna z mých výborných kamarádek, když jsme si před pár dny dávaly kafe v centru Ostravy. Během vteřiny jsem si vybavila nejrůznější katastrofy: vyhodili ji z práce, vyhořela, trpí těžkou depresí... Hleděla jsem na ní s nechápavým a vyděšeným výrazem ve tváři. A ona hned pokračovala: "Že jedu do na zahraniční služebku, to víš. No a když jsem si dneska přebírala diety a kapesné na naší účtárně, musela jsem podepsat kouzelný formulář. Stálo v něm, že po svém návratu do ČSSR musím vyúčtovat všechny peníze, napsat zprávu ze služební cesty... Docela jsem se divila, že tam nebylo něco v tom smyslu, ať hospodařím s penězi, abych neochromila devizové hospodářství naší socialistické vlasti... Chápeš to? Vždyť je patnáct let po revoluci a oni stále používají tyto zastaralé formuláře. Nevím jestli je to k smíchu a nebo k pláči!"

Protože jsme obě veskrze optimistického ražení, začaly jsme okamžitě přemýšlet, proč její podnik stále "socialistiská" lejstra nevyměnil. Vždyť vedení se u nich za posledních patnáct let několikrát vystřídalo a současní šéfové snad ke starým strukturám nepatří. Nakonec jsme došly k závěru, že za to může láska k našim lesům. Prostě se kdysi dávno udělalo příliš moc kopií tohoto formuláře, které se během uplynulých let prostě nestačily spotřebovat. Na druhou stranu, ještě že je to papír určený jen pro vnitřní komunikaci uvnitř firmy, protože to taky zavání velkou ostudou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.