Fotbal to je hra

3. duben 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Fotbalové derby Slavia - Sparta. Mluvilo se o něm jako o utkání roku, které může hodně napovědět o titulu. První články na toto téma začaly vycházet v novinách už téměř týden před výkopem a vzhledem k událostem, které zápas doprovázely, se o derby píše ještě i teď. Proč tomu tak je i dva dny před startem dalšího ligového kola a je to nutné?

0:00
/
0:00

V hlavní roli média, fanoušci, policisté, funkcionáři a pochopitelně peníze v různých formách, protože zápas se hrál v době, kdy se objevil návrh zákona o možném budoucím stažení policistů ze stadionů. Jinými slovy - možná výživná půda pro různé lobbistické skupiny. To, co jsem teď vyjmenoval, není fantasmagorie, jen širokoúhlý pohled na události okolo derby pražských "es". Když se dějí na stadionech věci, které jsou v rozporu se zákonem a dochází k ničení většinou soukromého majetku, je to samozřejmě špatné. Tudíž i impuls pro ochranné složky. Každý - a to si můžete vztáhnout třeba i na chřipku - ví, že nejúčinnější zásah je hned v zárodku, kdy události - v tomto případě v hledišti - ještě neměly davový charakter. Technické i zákonné prostředky na to jsou, ale mám dlouhodobý pocit, že nejsou využívány dostatečně. Proč? Ptejme se policie, která se paradoxně postarala o největší akustickou vložku celého zápasu. Ty rány v ruchových mikrofonech při zákroku pořádkových jednotek šly od policejní pyrotechniky. Proto zvuková kulisa připomínala spíš válečné pole. Je jasné, že rychlý zásah při počátcích problémů je efektivní, otázkou je, nakolik je efektní a zhodnotitelný do budoucna. A to jak pro policii - o souvislostech chystaného zákona řeč už byla - a také pro média, která to někdy - a teď ruku na srdce - s péčí o fanoušky až přehánějí. S nadsázkou jeden příklad: Po zápase se objevila v novinách slova o fanouškovské zvěři. V tomto případě by tedy jakákoli rána obuškem znamenala týrání zvířat. Přitom konflikt nevyvolali fanoušci, kterých bylo na Strahově více než 16 tisíc, ale několik problémových jedinců. A opět jsme u receptu na bolístku. Monitorování a opravdu tvrdé tresty. Jediná možná cesta. Kdyby lépe pracovali legislativní, svazoví i pořádkoví činitelé, sami by časem přišli i na to, že je to pro ně ekonomicky výhodnější. Do té doby ale budou fanoušci dál vděčným tématem a pokud projde poslední svazový návrh ze včerejška o zakázání výjezdů, tak pak ještě dvojnásob.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.