František Tichý: Síla trhu

14. prosinec 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nejspíš drtivá většina těch, co slaví Vánoce, se v těchto dnech potlouká po nejrůznějších obchodech a klasických trzích a hledá nějaké dárky. V té souvislosti se pro některé nakupující mohly stát příjemným rozšířením nákupů Nekonvenční vánoční trhy, které v neděli zaplnily poměrně nový - řekněme klub - Cooltour na ostravské Černé louce.

Ne, že by možností, kde pořídit vánoční dárky, bylo málo. Nejrůznějších obchodů je ve městě dost, hypermarketů pak tolik, že se až divím, jak se tady při současné ekonomické situaci velké části obyvatelstva mohou všechny uživit. Když navíc hledáte něco originálního, zjistíte, že regály jsou sice plné, ale zároveň v nich vlastně nic není. Tedy alespoň tam není to, co hledáte.

Samozřejmě spousta těchto originalit se dá odbavit pomocí internetu. Ale čím jsou svátky blíž, tím více se prodlužují dodací lhůty a také riziko, že vámi vybraný dárek dorazí až někdy po Vánocích. A právě v této souvislosti byly nekonvenční vánoční trhy v Cooltouru zajímavým přínosem. Originálních, převážně ručních výrobků drobných umělců či kreativců tam bylo plno. Ne, že by na klasických nedalekých trzích na Masarykově náměstí nebylo z čeho vybírat...

Když jsme do Cooltouru s rodinkou nakoukli, začal jsem přemýšlet nad jednou věcí. Hodně často se totiž mluví o tom, co vlastně by se mělo na vánočních trzích nabízet. Kritika jde zpravidla na vše, co se aspoň trochu netváří tradičně.

Uvědomil jsem si, že je to chyba. Jasně že mě taky štve třeba prodej sériově vyráběných hrnků s nevkusným potiskem "roztomilých" pejsků. Ale kolik tradičních keramických hrnků si koupím? Já ani jeden. I když se mi líbí. Ale zkrátka se mi nehodí do mé moderní domácnosti. Jen se pokochám pohledem a pak si dám do plastového kelímku punč, svařák nebo grog načepovaný z várnice. Což má s tradicí společného pramálo.

Došlo mi, že dnešní síla je právě v originalitě těch převážně ručně vyráběných věciček, které se navíc na trzích prodávaly odjakživa. Třeba ty keramické hrnky - kdysi byly moderní, normální užitkové zboží. Dnes je to spíše folklor.

Ne, že bych nerad navštěvoval muzea, ale vánoční trhy by se mohly tímto neotřelým zbožím více oživit. Smazal by se ten dnes tak do očí bijící rozdíl mezi módními cetkami a neatraktivním folklorem. Lidí by to podle mne přitáhlo více než teď. Určitě by se ukázala síla trhu.

autor: tif
Spustit audio