Frýdek-Místek má nové ekologické autobusy

18. duben 2015
Zprávy , Zprávy

Ulicemi Frýdku-Místku začalo jezdit deset nových ekologických autobusů. Téměř bezprašné vozy, které jsou i méně hlučné, pohání stlačený zemní plyn a cestující je poznají podle velkého bílého zásobníku na střeše.

Jeden z nových autobusů je ale zcela netradiční. Speciálními fixy totiž jeho karoserii pomalovali frýdecko-místečtí školáci. Mezi nimi i pětiletý Štěpánek, který namaloval sluníčko. Cestující se mohou také těšit ze společnosti krtka, tygra nebo berušky.

„Myslím, že se to dětem povedlo,“ říká řidič autobusu Radim Vašut. „Je to automat a rozdíl je jen v tom, že se tankuje zemní plyn. Jinak jsou to pohodlné autobusy, město získalo ekologické vozy a pro to ovzduší, které tady je, je to dobrý nákup,“ dodává.

Pomalovaný autobus si se zájmem prohlížejí i kolemjdoucí. „Autobusem jezdím hodně a toto se mi moc líbí,“ chválí například paní Alice Vrbová.

Podle náměstka primátora Karla Deutschera (ČSSD) využívá městskou hromadnou dopravu ve Frýdku-Místku stále více lidí.

„Když jsme začínali s projektem MHD zdarma, tak bylo 3,6 milionu přepravených cestujících a za loňský rok už to bylo o tři miliony přepravených cestujících více,“ počítá náměstek.

Čtěte také

V jednom z nových autobusů je i Jakub Vivial z ČSAD Frýdek-Místek. „Tím, že ty děti přivedeme k dopravě, tak si možná vytvoříme budoucí zákazníky. Takže jsme rádi, že se o dopravu už od útlého věku zajímají. A zároveň budou určitě nadšené, když uvidí ten autobus někde projet a řeknou rodičům – jo, ten jsem maloval,“ říká.

autor: iha
Spustit audio