Guerilla gardening

17. červen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zkrášlovat okolí. To je přirozená potřeba naprosté většiny lidí. Jenže nepohybujeme se jen ve svých domovech anebo zahradách. Třeba ve velkoměstech najdeme řadu vyloženě ošklivých míst, kterými každý den musíme projít třeba při cestě do práce. I to se ale dá změnit. Jak?


0:00
/
0:00

Guerilla gardening aneb mnou volně přeloženo partyzánské zahradničení. Jeho principem je: sázet všude, kde to jde, a o rostliny se pak taky pravidelně starat. O aktivitě jsem se dozvěděla před časem v novinách a pak mi ji připomněli i nadšenci z týmu okolo ostravské kandidatury na titul Evropské hlavní město kultury 2015. V rámci svých happeningů vyrazili do ulic válčit beze zbraní zato třeba se sazenicemi ředkviček. Prý jim rostou na Černé louce, tak jim je prosím nesnězte, kdybyste na ně narazili.

Minulý týden jsme o vlastní formě guerilla gardeningu přemýšlely i s kamarádkami u vína. Smyslem totiž je, aby se zeleň objevovala na co nejošklivějších místech. Třeba mezi popelnicemi nebo na chodníku místo rozbitých dlaždic. Jen si přestavte, jak by se tam vyjímaly třeba něžné tulipány či zádumčivé macešky. S dámami jsme tehdy probíraly, jak se nám žije v centru města. Neřešily jsme kupodivu parkování, ale zeleň na Masarykově náměstí. Jedna z přítelkyň se svěřila, že by nejraději na trhu nakoupila hromadu letniček. A hezky v noci na náměstí přesázela alespoň jeden obří květináč, protože zanedbané povadlé túje, považuje za neveselé, centra třetího největšího města v zemi i poněkud nedůstojné. I když jsme tenkrát byly o akci opravdu přesvědčené, zatím nic neorganizujeme. A asi to nikdy neuděláme.

Vzhledem k našim profesím i jiným aktivitám, bychom totiž mohly mimoděk spustit docela divokou přestřelku s úředníky. A k mé osobní zbabělosti přispívá i to, že stejně jako kapsáři vím, že Masarykovo náměstí je pod dohledem policejních kamer a tak bychom pravděpodobně byly zahradnickými partyzánkami pěkně chycenými při činu.

Nečekejte, že teď budu kritizovat, jak se v centru Ostravy k zeleni chovají, já jsem se totiž rozhodla pro jinou, poněkud něžnější formu boje. Budu chválit. Třeba Vítkovice. Za nádherné růže, které rostou před tamní radnicí. V tramvaji jsem si za nimi málem vykroutila krk. Anebo třeba Porubu. I když tam mají problémy se šetřivými zahrádkáři, kteří si občas na obecní skočí pro mulčovací kůru anebo nějakou tu zapěstovanou sazenici, snaží se, aby na Hlavní třídě bylo barevno a do květin investují nemalé peníze.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.