Havířovská průmyslová zóna Dukla dál zůstává poloprázdná, chybí větší investor

2. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Havířovská radnice pokračuje v hledání investorů pro průmyslovou zónu Dukla. Funguje už několik let a zatím se jí nepodařilo zaplnit. Z města, které rychle stárne, navíc dál odcházejí lidé, protože nemají práci.

„Mladí tady moc perspektivu nemají. Bývalo to tady pro šachty, ale ty jsou teď pozavírané a mladí to mají horší,“ míní důchodkyně paní Zdeňka, která v Havířově žije od narození.

Počet obyvatel stárnoucího města za poslední roky rapidně klesl. Právě mladí se kvůli práci často stěhují pryč. Tamní radnice si hodně slibovala od průmyslové zóny Dukla. Až na švédskou firmu Mölnlycke, která vyrábí zdravotnické sady, ale na většího investora zatím čeká marně.

„Ve vedení města bychom všichni byli rádi, kdyby se objevil nový investor a byl dobrým sousedem pro Mölnlycke. Oni už po ničem jiném neprahnou než mít někoho a s ním se pak podílet na dopravě a na službách. Proto jsme měli i jednání s Asentalem a jedním z návrhů bylo odkoupení jejich pozemků, aby případní investoři s námi měli srozumitelnější řeč,“ potvrzuje havířovská primátorka Jana Feberová (ČSSD) s tím, že vyjednávání často komplikuje i složitější vlastnická struktura pozemků. V průmyslové zóně Dukla zůstává volných zhruba 20 hektarů, 15 patří Asentalu a zbytek Havířovu.

Čtěte také

Městští zastupitelé nedávno schválili prodej pozemků havířovské firmě MC Profi, která se zaměřuje na prodej stavební chemie, nářadí a technických pásek. Oproti dřívějším plánům radnice tak v areálu vyroste namísto výrobního závodu dříve nechtěná administrativně-skladovací hala. Majoritní vlastník pozemků, společnost Asental, zatím další dohody se zájemci nedotáhl.

„Se zájemci pravidelně jednáme především napřímo nebo ve spolupráci s nevládní agenturou CzechInvest a krajskou Agenturou pro regionální rozvoj. Vzhledem k tomu, že jednání s investory nadále probíhají, nelze k nim v tuto chvíli sdělit více podrobností,“ vysvětluje mluvčí společnosti Asental Tomáš Neščák.

Průmyslová zóna Dukla začala fungovat na jaře roku 2014 i díky státní dotaci ve výši 250 milionů korun. Rekultivované území po bývalém dolu je určené hlavně pro lehký a střední průmysl.

autor: stj
Spustit audio