Havířovský Schumacher

23. listopad 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zimní počasí nadělalo vrásky na čele nejen silničářům, ale i řidičům. Hlavně těm, kteří nemůžou odložit na chladné měsíce auto do garáže, protože je pro ně nejrychlejším přibližovadlem do práce. Na silnicích se ale musí potýkat s nejedním problémem.

0:00
/
0:00

První sněhové vločky přinesly radost především dětem, které po dlouhé době čekání můžou zase stavět sněhuláky. Řidičům však nastaly krušné časy. Dokazuje to i nelítostná statistika počtu mrtvých na silnicích o uplynulém víkendu.

Zdá se, že existuje kategorie tzv. zimních pirátů silnic. Jakmile první sníh rozbředne na prosoleném asfaltu, neváhají a vyrazí si užít své sněhové radovánky - nejlépe na letních pneumatikách. Na jednoho takového jsem narazila včera při jízdě v koloně po čtyřproudové komunikaci - vysoká beranice ostře nasazená do čela, nos nalepený na mizerně oškrábaném předním skle, ve sněhové břečce se protáčející kola otřískaného fiátku. Havířovský Schumacher mi zuřivě blikal do zpětných zrcátek, aby dokázal, že je rychlejší a já ho zbytečně brzdím.

V momentě, kdy jsem mu umožnila předjet, se s vítězným úsměvem zařadil před mou kapotu, snížil rychlost a začal se kochat pohledem do okolí. Nechápala jsem. Vše mi došlo až poté, co nečekaně a razantně odbočil k tamnímu hřbitovu. V tom okamžiku jsem si uvědomila, že je nezodpovědný řidič možná aspoň zodpovědným občanem. Zřejmě šel zjistit, jestli v místě posledního odpočinku zbývá ještě nějaké místo pro piráty silnic.

autor: Marcela Hladká
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.