Hejtmanovy peníze

28. červen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Čas od času se ve sdělovacích prostředcích objevují diskuze o tom, jaké kdo má z našich politiků příjmy. V poslední době se hodně mluvilo také o tom, jestli bychom se měli veřejně bavit i o penězích komunálních politiků. Argument "PRO" je jasný - veřejný přehled o příjmech vyvrací případné spekulace o tom, zda je politik uplátný či ne. Ne všichni to ale pochopili.

0:00
/
0:00

Akcionáři OKD se včera sešli, aby schválili účetní uzávěrku za loňský rok, rozdělili si dividendy a také zvolili nové členy svých výkonných orgánů. Při obsazování postu místopředsedy dozorčí rady zvedli ruku pro moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského. Delegoval jej krajský úřad. Zcela logicky se přitom nabízejí otázky: "Co z toho krajský úřad bude mít? A co z toho bude mít sám Evžen Tošenovský?". Na první otázku jsem si odpověděla sama. Krajský úřad tak prostřednictvím svého vyslance bude mít přehled o dění v jedné z nejvýznamnějších firem v kraji. Na druhou otázku ale mluvčí krajského úřadu v Ostravě odpovědět odmítla. Ptáte se proč? Také jsem se ptala. Nechápu totiž, proč právě otázka odměny za členství v dozorčí radě podléhá utajení. Hejtman je veřejnou osobou. Jeho osud je v rukách voličů, kteří důvěřovali jemu a jeho politické straně a měli by tedy vědět, jaké peníze bere a odkud. Mluvčí krajského úřadu je ale jiného názoru. Jen podotkla, že pan Tošenovský věnuje takto získané peníze na charitu. Na jakou? To jsme se také nedozvěděli. Kolik? Také nevíme. A tak se v redakci dohadujeme, co za takovým nesmyslným utajováním čísel vlastně vězí... A jaký z toho plyne závěr? Já osobně hlasuji všemi deseti "PRO" zveřejňování příjmů komunálních politiků - přehled o jejich příjmech skutečně vyvrátí případné spekulace všeho druhu. Tedy - i v tomto případě.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.