Hokejová vstřícnost

23. duben 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Do začátku největší letošní sportovní události v České republice zbývají pouze hodiny. Mistrovství světa v hokeji začíná už zítra! Mantinely se rozduní v Praze a Ostravě. Role organizátorů šampionátu i samotných hokejistů jsou jasné. Jak ale můžeme ke zdaru ostře sledované akce přispět my ostatní?

Ostrava se od zítřka stane jedním z center světového sportu. Nebude to však jen událost sportovní, ale i společenská. Na několik dnů se tady sjedou desetitisíce fanoušků z celého světa. Svůj čas budou trávit nejen na tribunách opravené ČEZ Arény, ale i v ulicích města. Fandové ze Slovenska, Švédska, Finska i dalších zemí si svůj výsledný dojem budou utvářet i na základě toho, co uvidí a zažijí mimo halu.

Řidiči městské hromadné dopravy, zaměstnanci informačních center, hoteliéři, číšníci a koneckonců i pracovnice veřejných domů - ti všichni přijdou s fanouškovskou obcí do styku. Dá se předpokládat, že převážná většina z nich bude vystupovat na patřičné úrovni. Heslo vše pro klienta by mělo být samozřejmostí. Na davy hokejových milovníků však budou narážet i řadoví občané města nebo jeho každodenní návštěvníci, a to bez ohledu na to, zda hokejovými příznivci jsou nebo nejsou.

Zkusme se zamyslet nad tím, co dobrého můžeme pro pověst města či republiky udělat. Kyselé obličeje, odmítání jakékoli komunikace nebo dokonce otevřená nevraživost? Špatně! Úsměv na tváři a maximální ochota kdykoli podat pomocnou ruku? To by bylo mnohem lepší!! Případná jazyková bariéra by v tom neměla být překážkou. Když dva lidé opravdu chtějí, tak se vždycky domluví, i když by to mělo být rukama nebo nohama. Nulová míra vstřícnosti by byla na místě pouze v případě, kdy by zahraniční fandové překračovali náš zákon. I to se samozřejmě může stát. Ale ve všech ostatních případech bychom měli dát najevo maximální pohostinnost. Až se naopak my vydáme fandit za hranice naší vlasti, tak se nám to určitě vrátí!

autor: Michal Svatoš
Spustit audio