Hukvaldská obora. Jedna z nejstarších a nejhezčích u nás

1. květen 2015

Hukvaldy patří v našem kraji k nejatraktivnějším turistickým místům. Lákadlem je jak na kopci hrad Hukvaldy, tak nedaleko centra obce Památník Leoše Janáčka, nebo také historická Hukvaldská obora.

Oboru v polovině 16. století založil olomoucký biskup Vilém Prusinovský. I když na trochu vzdálenějším místě, než jak známe oboru dnes. Úbočí hradního kopce zůstávalo totiž z obranných důvodů dlouho nezalesněné.

Milovníci přírody vyrážejí i několikrát do roka pokochat se krásou Hukvadské obory. V každé roční době tady najdou zajímavé pohledy na stromy a rostliny (i chráněné) – rostou zde například lilie zlatohlavá a áron plamatý.

Obora je také známá svou specifickou zvěří. Právě zvířata jsou totiž v oboře domácími pány, kteří se turistům rádi ukazují, ale potřebují k tomu svůj klid a pocit bezpečí. Mufloni a daňci

„Kraj krásný, lid tichý, nářečí měkké, jak by máslo krájel,“ říkával hudební skladatel Leoš Janáček, který se v místní škole na Hukvaldech v roce 1854 narodil. A vedle rodného domu i památníku připomíná stopy slavného skladatele také přímo Hukvaldská obora.

Na rozhlasový výlet do Hukvaldské obory od památné kamenné brány vás zveme se správcem obory Milanem Koutným. Poslechněte si záznam magazínu Křížem krajem a mimo jiné se dovíte, jestli už se letos muflonům a daňkům v oboře narodila mláďata a kde vůbec je možné se v rámci obory volně pohybovat.

Hukvaldská obora
Spustit audio