Ideální prázdniny

18. srpen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už jen dva týdny prázdnin před sebou mají všichni školou povinní. Někteří si už teď říkají, že právě ty letošní byly nejlepší za poslední léta. Jiní naopak naříkají nad promrhanými dny, špatným počasím, drahými službami... Stručně řečeno, ke spokojenosti mají daleko. Jak ale vlastně vypadají ideálně prožité prázdniny?

0:00
/
0:00

Co člověk, to jiný názor. Platí to nejen pro módu, politiku, pohled na globální problémy, ale i pro způsob, jak trávit dny volna. Nejvíce jich obvykle míváme v létě. Dospělí organizují dovolenou často i rok dopředu a jejich potomci? Buď se takříkajíc svezou s rodičovskou představou nebo si vymyslí vlastní plány.

Mluvím především o dětech, které už dávno mají občanku, ale pořád chodí do školy a přitom se chtě nechtě, musejí ještě stále do určité míry přizpůsobovat rodinným mantinelům. Léto je pro ně ideální možností, jak se z nich vymanit. Někteří vyrazí za finanční podpory otců a matek daleko do světa, jiní stanují za pár korun v horku i prudkém lijáku u nedaleké přehrady, další se s partou stejně starých kluků a holek oddávají dočasné svobodě na vypůjčené chatě.

Jsou ovšem takoví, kteří třeba i na celé dva měsíce vezmou do rukou lopatu a jdou házet písek na nedalekou stavbu nové školy. Nebo si noc co noc sedají za pokladnu v non-stop supermarketu a účtují zákazníkům zboží nasbírané do vrchovatého vozíku. Takto strávený prázdninový čas je nestojí ani korunu, ale ještě si nějakou tu tisícovku domů přinesou.

A teď mi řekněte, kdo z těchto mladých slečen a pánů prožil lepší prázdniny? Pragmatici určitě podotknou, že každý vydělaný peníz i nasbírané zkušenosti se hodí. Lidé toužící po dobrodružství naopak upřednostní toulky světem a spořivci třeba kempování u vody.

Osobně si myslím, že je to úplně jedno. Důležité totiž je, že si všichni "malí dospěláci" vyzkoušejí, jaké to je, být alespoň chvíli úplně samostatnými. I se všemi průšvihy a komplikacemi, které taková dočasná svoboda přináší. Třeba nám, rodičům, až opět začne škola, budou potom i lépe rozumět.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.