Ivana Šuláková: Autogramy

8. červen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nemoc není pro nikoho z nás příjemná. Obvykle je spojena s osobním omezením ale často i s finanční ztrátou. Když jde totiž o zdravotní potíže, kvůli kterým nemůžeme jít do práce, přijdeme o podstatnou část mzdy. A co teprve, když onemocníme třeba na dovolené? V případě, že nemáme potřebné pojištění, může se nám stonání pořádně prodražit. Někdy dokonce platíme horentní sumy, i když pojistku máme. Jak je to možné?

Pokud se chystáte na letní dovolenou a jste-li alespoň trochu zodpovědní turisté, určitě uzavíráte cestovní pojištění. Nabídek je před blížící se hlavní turistickou sezónou spousta, a tak je z čeho vybírat. Jenomže, ne každé pojištění zaplatí všechno.

Často si za to můžeme sami. Dejme si ruku na srdce a přiznejme se, kolik času skutečně strávíme prostudováním smluvních podmínek a nakolik nám stačí jen výklad úřednice, která s námi pojištění sepisuje.

Přesně tady je počátek častých turistických patálií v zahraničí. Zásadním údajem v pojistce je totiž takzvaná výše plnění. Když je příliš nízká, hrozí vám, že přijdete o statisíce korun. Odborníci doporučují ideální limit 1 250 000 korun.

Připadá vám to hodně? V tom případě si přečtěte pár příkladů...

Za ošetření nejčastějšího dovolenkového úrazu, tedy zlomeninu nohy nebo ruky, zaplatíte v evropských zemích kolem sta tisíc korun, v Americe dokonce pětkrát více. Mnohonásobně dražší je například lékařská pomoc při infarktu, mnohde je kolem milionu korun. Pojistka se také často týká jen ošetření u veřejných, nikoli privátních lékařů.

A další zrada - nabízené levné pojištění do evropských zemí se u většiny týká jen členských států Evropské unie.

Na pozoru je třeba být u výjimek - například nemáte vůbec nárok na náhradu, když jste byli v době úrazu pod vlivem alkoholu. No, řekněte, kdo z nás si na dovolené nedá nějakou tu skleničku a nejde si třeba zahrát na pláž volejbal?

A když už jsme u sportování, i tady platí v cestovním pojištění řada "ale"...

Jedeme si hlavně odpočinout, žádný rizikový sport u nás nehrozí. Víte ale, co právě ta vaše pojišťovna řadí mezi rizikové sporty? Některé sem počítají potápění, vodní lyžování, jízdu na kole i na koni.

Že je těch "ale" alias výjimek nějak moc? Ano, máte pravdu!

Takže, až po vás budou chtít v pojišťovně letos před dovolenou váš autogram, pohodlně se usaďte, nasaďte ty správné brýle a čtěte pomalu a důkladně. Můžete tím hodně ušetřit.

Hezkou a bezproblémovou dovolenou vám přeje Ivana Šuláková.

autor: š.iva
Spustit audio