Ivana Šuláková: Dopravní nervy

13. říjen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Plně naložený kamion, dálnice D1, dopravní kolaps, objížďky... to jsou čtyři nejfrekventovanější slova včerejšího zpravodajství médií na severní Moravě a ve Slezsku. Mají jednoho společného jmenovatele - řidiče, který se při transportu nadměrného nákladu vydal jinudy, než měl povoleno. Skončil pod mostem, pár kilometrů od hranice z Polskem. Spoustě lidí tak připravil velmi horké chvíle.

Jeden řidič kamiónu a tolik povyku kolem! Tak by se dalo shrnout včerejší drama na dálnici D1 v Ostravě-Přívoze. Nešlo naštěstí o životy, ale i tak tato kolize zahrála na nervy obrovské spoustě lidí.

Pochopitelně i mně. To jsem ale ještě netušila, že můj nechtěný brzký budíček je jen malou komplikací. Ani ve snu mě nenapadlo, že jeden nadměrný náklad, který uvízne pod mostem, způsobí tolik nepříjemností.

Kolony aut na objízdných trasách, přetížené křižovatky, které nakonec museli řídit policisté, oboustranně uzavřená dálnice i nedaleký most směrem na Hlučínsko a zpět, ale také zpožděná hromadná doprava... V krajském městě bylo jen velmi málo lidí, kterých se včerejší nehoda na dálnici nějak nedotkla.

Dopravní kolaps už je ale za námi a já se teď mohu upřímně přiznat k tomu, jak jsem ráda, že se mé pesimistické vize nenaplnily. Ještě krátce před tím, než se ke mně dostala informace o tom, že statik shledal nabouraný most bez závad, se mi v hlavě rojil hrubý scénář daleko dramatičtější, zato bezesporu reálné verze.

Nosím totiž pořád někde hluboko v sobě vzpomínku na zřícený most ve Studénce, na tunel Blanka a další zdaleka ne nepodobné případy, kdy už nešlo jen o naštvané řidiče, ale o životy a zdraví lidí.

Jsem ráda, že tenhle příběh má relativně dobrý konec. Pro jistotu jsem ale šla ale dříve spát. Nejen abych dohnala spánkový deficit, ale co kdyby mi zase někdy hodně brzy ráno zazvonil mobil...

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.