Ivana Šuláková: Létání s vlakem

30. listopad 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

České dráhy tento týden zveřejnili změny, které jejich pasažéry čekají od půlky prosince. Tradiční půlroční změna v jízdních řádech přinese v Moravskoslezském kraji pár novinek. Tou patrně největší je fakt, že se letiště v Mošnově propojí s okolním světem také prostřednictvím kolejí. A to je určitě skvělá zpráva.

Konečně! To bylo mé první slovo v okamžiku, kdy jsem se dozvěděla, že České dráhy spustí vlakové spojení na letiště v Mošnově. Připouštím, že tato novinka potěší zřejmě jen ty, kteří leteckou dopravu používají pravidelně. Ale jak dokládají statistiky, Češi si cestování vzduchem hodně oblíbili a přiklánějí se k němu stále častěji.

Je tedy pravděpodobné, že i železniční spojení k místu startu třeba své dovolené uvítá v budoucnu ještě více lidí, než je tomu dnes.

Pro letiště je to pomyslné úplné spojení s civilizací. Ne, že by do té doby nebylo žádné. Na letiště jste se dostali autem nebo autobusem, ale... mělo to svá ALE.

Spojení v MHD nebylo tolik, kolik bych například já osobně očekávala. V letní turistické špičce byla neuvěřitelně přecpaná lidmi i kufry a komu z vás bývá v kymácejícím se voze stejně špatně jako mně, asi ví, jak nepohodlné s igelitovým pytlíkem v pohotovosti takové cestování je.

A druhá možnost - doprava vlastním autem? Dvoutýdenní parkování u letiště není zrovna laciné a o bezpečnosti se neodvážím spekulovat. Pravidelná mobilizace rodiny či kamarádů do role šoférů a nosičů kufrů k vašemu odletu i příletu už taky leckoho mohla omrzet, obzvláště poté, co jako bonus nafasovali i péči o vašeho plechového miláčka. S vlaky tahle omezování sebe i jiných konečně padají.

Svá auta budete moci nechat v bezpečí vlastních garáží, léky na nevolnost v lékárničce a přátele v klidu, že nemají na krku vás ani vaše auto.

Zkušební provoz nového železničního spojení na letišti startuje už na jaře, takže zbývá jediné - přát si, aby se vyvedl a stal se pravidelným. No, a k tomu naplánovat nějakou báječnou letní leteckou dovolenou s odletem z Mošnova.

autor: š.iva
Spustit audio