Ivana Šuláková: Levné služby

11. květen 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Šetříte? Inu, kdo by dnes nešetřil?! Drahé je úplně všechno, co dennodenně potřebujeme - potraviny, voda, pohonné hmoty, teplo, plyn i elektřina. Většina z nás proto hledá různé způsoby, jak ulehčit svým pravidelným měsíčním výdajům, například změnou dodavatele. Že se v nich pořádně nevyznáte?

Myslím, že každý normálně uvažující člověk se snaží ušetřit tam, kde se to dá. Ne vždy je ale lacinější služba nebo zboží stejně kvalitním.

Své o tom zcela jistě ví například vlastníci aut, kteří ve snaze ušetřit za povinné ručení uzavřeli pojištění s institucí, od které pak jen těžko mohli očekávat něco více, než jen pouhou úhradu škody při nehodě.

O nějakém odtahu poškozeného auta, asistenční službě, připojištění autoskla nebo třeba proti kroupám či velké vodě nemůže být v podobných případech ani řeč.

Správný hospodář prostě musí zvažovat nejen úsporu finanční ale na misku vah přiložit i další výhody či nevýhody sjednávané služby.

Jenomže, jak už tomu bývá, těch, kteří nám nabízejí své produkty, je na trhu tolik, že je velmi obtížné se v nich vyznat. Člověk na první pohled až žasne, za jak skvělé ceny někteří dodavatelé nabízejí třeba zemní plyn.

Jen málokterý dealer vám ale také na rovinu řekne i druhou stránku věci - že samotná cena dodaného plynu je pouhou jednou částí celkové sumy. Že musíte zaplatit také pevnou taxu každý měsíc, pronájem měřiče, distribuční trasu...

No, prostě, v konečném důsledku vás může celá změna přijít na daleko více peněz, než jste ze své peněženky dříve dávali.

A jak se v tom celém zmatku vyznat? Upřímně - obtížně.

Já sama si pomáhám řadou užitečných srovnávačů cen na internetu. Spočítají vám, kolik můžete ušetřit za plyn či elektřinu se zohledněním všech položek a možných dodavatelů. A taky se dívám ještě na jednu, pro některé možná zbytečnou věc: zajímá mě, jak se instituce, se kterou hodlám uzavřít smlouvu, prezentuje na veřejnosti.

Když vidím, kolik bilboardů, plakátů, televizních či rozhlasových reklam šíří mezi lidi, říkám si: tak tohle ne! To všechno totiž nakonec zaplatíme my, zákazníci. A pak že ty energie nemají být drahé!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.