Ivana Šuláková: Pod širým nebem

25. listopad 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Tak už je to tady - umělé chvojí a stromky, papírové dekorace a hlavně - plné regály zboží. Pro obchodníky začal předvánoční čas, období, kdy jim jde o jediné - vydělat co nejvíce peněz. Není se čemu divit - je to prostě byznys. Může mít ale různou podobu.

Stavění několikametrových ozdobených smrků, koncerty s koledami, živé betlémy i jarmarky. To je tradiční obrázek center většiny měst v našem kraji pár týdnu před oslavou narození Ježíše Nazaretského.

Výročí zrození ústřední postavy křesťanství si připomínáme rok co rok a ač si to neradi přiznáváme, starověké tradice s ním spojené pomalu opouštíme v prospěch nových zvyklostí a hlavně vlivů komerce. S tím zřejmě nic nenaděláme a je to každého osobní věc.

V každém případě já vždycky vítám všechny příležitosti, jak uniknout při vánočních nákupech sterilnímu prostředí supermarketů s vyřvávajícími rádobykoledami, plastovými vánočními ozdobami a postavičkami Santa Klause silně připomínajícími Dědu Mráze.

Mnohem raději se procházím po náměstí mezi dřevěnými budkami předvánočních jarmarků a nechávám se dobrovolně očoudit přismahlými bramborovými plackami, lámu si zuby na nedopečených kaštanech a mezi vybíráním slaměných ozdob popíjím přeslazený punč. Bečení oveček v nedalekém živém Betlému je pak přímo balzámem na mou duši.

A co teprve samotný Štědrý večer?! Ten pro mne bude letos ještě lepší než v předchozích letech. Mám velkou šanci, že se mi přeci jen podaří dostat na sváteční bohoslužbu. Místa bude pod klenbou svatostánku dost.

Slezská metropole Opava se totiž rozhodla završit adventní čas štědrovečerní bohoslužbou rovnou pod širým nebem. Sloužit ji budou zástupci hned tří církví a přijít může úplně každý. Pod klenbu štědrovečerní oblohy se totiž vejdou opravdu úplně všichni.

autor: š.iva
Spustit audio