Ivana Šuláková: Politická maškaráda

1. duben 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Hned dva ministři dnes vyrazili z Prahy do moravskoslezských luhů a hájů. Mají v plánu navštívit řadu institucí. Spolu s nimi přijíždí do našeho regionu také šéf České správy sociálního zabezpečení. Má mimo jiné slavnostně otevírat novou pobočku v Opavě. Jak se ale zdá, jde o přísně utajovanou akci. Proč?

V ranním vysílání Českého rozhlasu Ostrava máme každý všední den rubriku nazvanou Očekávané události. Jak už sám název napovídá, informujeme vás v ní, co nás v regionu čeká a nemine. Dnes jsme do ní chtěli zařadit také informaci o slavnostním otevření nové budovy Okresní správy sociálního zabezpečení v Opavě. Zcela logicky jsme o pár slov k místu, které má sloužit široké veřejnosti, pořádali mluvčího této instituce - Pavla Gejdoše. Ač je sám bývalý novinář, neměl pro náš zájem - informovat veřejnost, pražádné pochopení. Naopak - dokonce nám to zakázal. Ano, slyšíte dobře. Výslovně uvedl, jak mimo jiné dokumentuje i námi pořízený zvukový záznam, že si nepřeje, abychom o této akci informovali veřejnost. Přiznávám že, mne tento velmi nestandardní krok zarazil. Jsem totiž bytostně přesvědčena o tom, že veřejnost má právo vědět, kde se otevírají ty či ony budovy a pracoviště pořízené za státní peníze, tedy za peníze nás, daňových poplatníků. A když se zamyslím i nad samotným slavnostním aktem spojeným s přestřihováním pásky, konzumováním chlebíčků či popíjení vína, i tato se děje za veřejné peníze.

Bohužel, milí posluchači, v této chvíli se od nás nedozvíte, na kolik celá tato stavební akce přišla. Správa sociálního zabezpečení ústy, respektive emailem, svého mluvčího uvedla, že nám tyto informace nesdělí, neb nechce Český rozhlas upřednostňovat před jinými médii. Paradoxem přitom je, že nové opavské pracoviště už funguje ve zkušebním provozu delší dobu. A tak je jasné, že i ona maškaráda s přestřihováním pásky je vlastně jen pro pana ministra a šéfa sociálního zabezpečení. Vůbec přitom nepředpokládám, že by nám chtěl někdo říci, kolik že nás celá tahle politická parádička vlastně stála.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.