Ivana Šuláková: Posun času

28. říjen 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

O letním čase toho bylo už napsáno a řečeno mnohé. Některým hodinový posun vždy jednou za půl roku vadí, jiným vůbec. Faktem je, že ovlivňuje život nás všech, bez ohledu na to, jak se s ním vypořádáme.

Že bych byla velký nadšenec pro výměnu zimního času za letní, se říci nedá. Naopak už je mi to více příjemné, hlavně kvůli příslibu hodiny spánku navíc. Jenže ouha, moje "já" je pěkná potvůrka.

Jakmile si jednou zvykne vstávat brzy ráno do práce, může být sobota, neděle, svátek nebo Vánoce, probouzí se ve stále stejnou dobu. A vůbec ho nezajímá, že bych si ve dnech volna ráda schrupla o něco déle. Bum bác, pátá hodina odbila a tělo velí vstávat.

Už k tomu nepotřebuji ani budík. Moje autospoušť se ohlásí sama, minutu před tím, že budík zadrnčí. I když můj biorytmus dokonale znám, přesto večer co večer, budík poctivě natáhnu abych náhodou nezaspala.

A tak, zatímco jedná má redakční kolegyně jásá, že díky jedné hodině posunuté vzad bude od příštího týdne konečně chodit zase nějakou dobu do práce včas, já mám jistotu, že se budu vytrvale budit za tmy. Jen to nebude v pět ale už ve čtyři hodiny.

Jedno pozitivum v tom ale přeci jen vidím. Díky oné jedné hodině se aspoň o píď srovnají rozdíly v časových pásmech a já tedy budu přátelům v cizině volat s menšími výčitkami svědomí. Tu a tam totiž zapomínám, že zatímco u nás je den, oni spí spánkem spravedlivých.

Mimochodem, už jste si posunuli čas o hodinu nazpátek?

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.